Directie ‘Westzaan’ in opspraak vanwege lezingen moordenaar

Foto: Google Street View

De gevangenis in Westzaan is weer in opspraak geraakt, maar ditmaal ligt de leiding onder vuur. Het AD en NH Nieuws onthullen dat de man die in hoger beroep een celstraf van 28 jaar uitzit voor de liquidatie van de broer van een kroongetuige al kort na het begin van zijn detentie interne lezingen mocht geven over ‘bewustwording’.

Shurandy S. is de moordenaar van Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. in de zaak rond topcrimineel Ridouan Taghi die tijdens zijn proces in 2019 geen blijk gaf van enig berouw. Vorig jaar gaf hij ‘in het kader van zijn re-integratie’ in het Justitieel Complex Zaanstad lezingen aan medegedetineerden, onder andere geharde criminelen uit de Amsterdamse Top 600. Dat re-integratieproject is ‘abrupt stopgezet’ toen Peter R. de Vries werd vermoord, melden de twee nieuwsmedia. De Vries was de vertrouwenspersoon van Nabil B..

Reactie advocaten

Raadslieden Onno de Jong en Peter Schouten van Nabil B. lieten aan het AD en NH Nieuws weten het in zijn algemeenheid toe te juichen ‘dat gedetineerden na verloop van tijd deelnemen aan projecten in het kader van hun mogelijke terugkeer in de samenleving’. ‘Echter, hier gaat het om de tot 28 jaar veroordeelde moordenaar van de broer van onze cliënt, die amper vier jaar van zijn straf heeft uitgezeten en die nimmer openheid van zaken heeft gegeven over het hoe en waarom van de moord, laat staan over zijn eventuele opdrachtgever. Om zo iemand al in zo’n vroeg stadium van zijn straf ‘lezingen en werkgroepen’ te laten geven en daarmee ook nog eens een netwerk op te bouwen, getuigt van weinig realiteitszin bij de directie van de PI en van een gebrek aan respect voor en medeleven met de nabestaanden van zijn slachtoffer.’

 

 

Reacties

Cookieinstellingen