College zet seinen op groen voor woontorens Zaaneiland

Foto: Google Street View

Het college is akkoord met het plan van Rochdale om twee torens met in totaal 120 sociale huurwoningen te bouwen op de kop van Het Eiland in Zaandam. De woningen stuiten op verzet van wijkbewoners, die vooral een knellend tekort aan parkeerplaatsem voorzien door de bevolkingsaanwas.

Voor het college telt zwaar dat de wachttijd voor een huurwoning in Zaanstad momenteel elf jaar is. Eén van de plekken waar die kunnen worden bijgebouwd is de Badhuisweg 1, op de plek van het voormalige kantoor van Woningstichting Rochdale. De gemeenteraad moet nu een besluit nemen over het Ruimtelijke Programma van Eisen voor het bouwplan. Is die akkoord, dan zal in het eerste kwartaal het ontwerp bestemmingsplan ter visie worden gelegd. Verloopt vervolgens alles zonder hindernissen. dan kan de bouw in het eerste kwartaal van 2023 van start gaan.

Bijzondere doelgroepen

Het gebouw van Rochdale staat op een stuk grond van ruim 8000 vierkante meter en is al geruime tijd niet meer in gebruik. Rochdale wil er in de nieuwbouw vooral één- en twee persoonshuishoudens gaan huisvesten en van de 120 woningen 20 bestemmen als zorgwoningen bestemd voor bijzondere doelgroepen, in twee clusters van tien. Genoemd worden tienermoeders en ouderen.

Parkeerplaatsen

Wat het parkeren betreft is er specifiek verkeer- en parkeeronderzoek verricht waarbij rekening is gehouden met het type woningen, de ligging en het gebruik van deelauto’s op deze locatie. In opdracht van Rochdale heeft het bureau Stienstra onderzocht welke parkeernorm voor sociale woningbouw op deze plek kan worden toegepast. Voorgesteld wordt om een afwijkende parkeernorm van 0,67 per woning te hanteren en  voor de 20 zorgwoningen wordt een norm van 0,3 parkeerplaats. Daarnaast moeten er twee autodeelplaatsen komen. Voor de 100 sociale huurwoningen en 20 voor bijzondere doelgroepen levert dat in totaal 67 plekken op. De fietsenstallingen voor de bewoners worden inpandig gesitueerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen