Toch geen boom in de stoep voor Rijksmonument aan de Westzijde

Er blijft vrij uitzicht op het Rijksmonument uit 1704.
Foto: Oudwest.nl

Er wordt toch geen boom geplant voor het monumentale Calff-huis aan de Westzijde 38 in Zaandam. Ruim 40 wijkbewoners tekenden daar bezwaar tegen aan en de gemeente komt hen nu tegemoet.

Volgens de bewoners zou er door de boom en het zitje dat daar omheen was bedacht op de stoep zo weinig ruimte overblijven dat mensen met kinderwagens de rijweg op zouden worden gedreven – en wellicht rolstoelgebruikers eveneens. Ook de beheerder van de Stichting Stadsherstel, die het Rijksmonument in gebruik heeft, wees de gemeente volgens het wijkoverleg Oud West op deze onwenselijke situatie. De Westzijde wordt momenteel heringericht, waarbij een groener aangezicht een belangrijke factor is.

Bovendien zou een boom het zich op een prachtig pand belemmeren, terwijl de gemeente juist geld heeft vrijgemaakt om de Westzijde ook qua bebouwing zijn vroegere grandeur terug te geven.

Het Calff-huis dateert uit 1704 en ontleent zijn naam aan Nicolas Calff, die het woonhuis met een theekoepel en tuinhuis liet bouwen.Hij was de grootste Zaanse houthandelaar van zijn tijd.

Reacties