Aanvragers nieuwe islamitische scholen niet geïnteresseerd in overleg

Foto: Public Domain Pictures / CC0

Er zijn dit jaar bij de gemeente vier aanvragen ingediend voor het stichten van nieuwe islamitische scholen en in alle gevallen is het oordeel negatief. Opmerkelijk is dat twee van de drie aanvragers de procedure die voorschrijft dat er vooraf overleg plaatsvindt met de gemeente negeerden en evenmin reageerden op verzoeken van Zaanstad om een gesprek.

Tot 1 februari dit jaar werden aanvragen voor het stichten van nieuwe scholen ingediend bij de gemeente, maar dat is sindsdien het ministerie van Onderwijs. De wet Meer ruimte voor nieuwe scholen schrijft aanvragers echter voor om een stappenplan te volgen, en gesprekken met relevante partners zoals de gemeente en de overige plaatselijke schoolbesturen maken daar deel van uit. Daar hadden twee aanvragers in Zaanstad kennelijk geen boodschap aan.

Basisscholen en middelbaar onderwijs

De vier aanvragen kwamen van drie partijen. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad wil zowel een nieuwe basis- als een middelbare school oprichten, de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland deed een aanvraag voor een basisschool en ook de Stichting Sahar heeft een plan voor een basisschool. De eerste twee stichtingen vergaten echter de gemeente bij hun projecten te betrekken en daarom zal het college het ministerie nu laten weten dat dat de aanvragen alleen al om die reden zal moeten afwijzen.

Geen actie of reactie

‘Er is voor deze drie aanvragen geen sprake van inzet door de initiatiefnemers om het gesprek met de gemeente daadwerkelijk tijdig en constructief in te plannen en te doen plaatsvinden. Het initiatief om in overleg te gaan ligt bij de schoolbesturen die een aanvraag hebben gedaan,’ legt het college uit in een brief aan de gemeenteraad. ‘Op het moment dat dit initiatief niet werd opgepakt zijn de schoolbesturen ambtelijk en bestuurlijk meerdere malen actief door de gemeente benaderd om te komen tot een overleg.’ Maar dat is er niet van gekomen.

Niet genoeg leerlingen

Het ministerie moet uiteindelijk oordelen over de aanvragen. De twee stichtingen kunnen in een eventuele schriftelijke reactie op de zienswijze van de gemeente nog proberen om het departement een andere richting op te sturen dan Zaanstad voor ogen staat. De aanvraag van de Stichting Sahar is onder meer door het college afgewezen omdat niet hard gmaakt kan worden dat er voldoende leerlingen zijn voor een rendabele school – en dat geldt eveneens voor de overige initiatieven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen