Sahar geeft tweede islamitische basisschool nog niet op

Foto: Pixabay / Kidaha

De stichting Sahar kreeg zowel in 2020 als dit jaar van de gemeente nul op het request  bij haar aanvragen voor het stichten van een nieuwe islamitische basisschool en probeert het nu volgens een nieuwe route. Tot 1 februari 2021 werden deze aanvragen ingediend bij de gemeente, sindsdien bij het ministerie.

Zaanstad wees de aanvragen af omdat de leerlingenprognose en het voedingsgebied  niet waren aangetoond volgens het voorgeschreven berekeningsmodel en een juiste berekening liet zien dat de school niet levensvatbaar zou zijn. Sahar heeft nu echter een nieuwe aanvraag ingediend bij het ministerie van Onderwijs. Zaanstad houdt vast aan de overtuiging dat een tweede islamitische basisschool in Zaandam ‘onverstandig’ zou zijn en gaat die mening ook ventileren in Den Haag.

Onvoldoende kwaliteit

‘Belangrijk onderdeel van onze argumentatie is dat de stichting wederom (net als in de voorgaande twee aanvragen) met een ruim voedingsgebied rekent om tot het benodigde aantal potentiële leerlingen te kunnen,’ schrijft het college aan de raad. Zaanstad constateert bovendien ‘dat op dit moment het bestuur nog niet over de benodigde kwaliteit beschikt om een school te stichten en de kwaliteit van onderwijs te waarborgen. Aanvullend maakt de gemeente Zaanstad zich zorgen over het mogelijke effect van de oprichting van de nieuwe school op het bestaande onderwijsaanbod.’

Er is volgens het college door stichting Sahar ‘onvoldoende contact gezocht met relevante partners’ om haar plan te doen slagen, tegen het advies van wethouder Natasja Groothuismink van Onderwijs in. Sahar zelf heeft aangegeven dat de samenwerking met de al bestaande islamitische school (mogelijk) lastig zal zijn, gezien de stroeve of moeizaam op gang komende communicatie tussen beide betrokken organisaties.

Ook gevaar voor De Horizon

Dat geeft om twee redenen een afbreukrisico: het kan een negatief effect hebben op ‘de prettige dynamiek van de samenwerking tussen schoolbesturen onderling’ en vanwege versnippering van het onderwijs. De oprichting van een nieuwe islamitische school kan gevolgen hebben voor de bestaande school, bijvoorbeeld doordat kinderen van De Horizon naar de nieuwe school worden verplaatst en het bestaansrecht van beide scholen in het geding komt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen