Opnieuw aanvragen islamitische scholen afgewezen

De Horizon blijft de enige islamitische basisschool.
De Horizon blijft de enige islamitische basisschool.
Foto: Google Street View

Het college wil niet instemmen met aanvragen de van de Stichting Sahar en de Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad voor het stichten van nieuwe islamitische basisscholen in de gemeente. Er zijn onvoldoende potentiƫle leerlingen om een extra school te rechtvaardigen, naast De Horizon aan de Zuidervaart in Zaandam.

Om toestemming te krijgen moet een schoolbestuur aantonen dat de school levensvatbaar is, dus dat voldoende leerlingen de school zullen gaan bezoeken. Zowel een interne beoordeling als extern onderzoek hadden als uitkomst dat geen van beide nieuwe scholen tussen het vijfde en twintigste jaar na de start jaarlijks elk 285 leerlingen zal tellen, de in Zaanstad geldende stichtingsnorm. Vorig jaar zijn op vergelijkbare gronden ook al aanvragen van de beide stichtingen afgewezen.

Te rijk gerekend

Beide aanvragers zijn uitgaan van ‘een veel groter voedingsgebied dan aannemelijk is,’ aldus het college. ‘Het valt niet te verwachten dat hun toekomstige leerlingen in evenredige mate woonachtig zullen zijn in voedingsgebieden die zich over meerdere kilometers uitstrekken. De gemiddelde reisafstand van de woning van de leerling naar een islamitische basisschool is voor De Horizon, voor islamitische scholen in de nabije omgeving en voor alle islamitische basisscholen in Nederland respectievelijk circa 1800, 2400 en 3200 meter,’ zo is berekend.

‘Wanneer we uitgaan van aanzienlijk kleinere voedingsgebieden dan de aanvragers doen – namelijk 8500 (SIOZ) en 20.000 (Sahar) meter – blijven beide scholen ruim beneden de stichtingsnorm.’ De aanvragers wilden bovendien deels uit overlappende gebieden putten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen