PVV benieuwd naar stand van zaken verkamering

Voor de Magda Janssensstraat 48 is nog een vergunning verleend.
Voor de Magda Janssensstraat 48 is nog een vergunning verleend.
Foto: Google Street View

Met het verstrijken van de datum 1 oktober is voor woningeigenaren die zonder gemeentelijke toestemming een woning hadden verkamerd de tijd verstreken om die situatie alsnog te legaliseren. De PVV is benieuwd wat er gebeurt wanneer nu alsnog illegale kamerverhuur wordt ontdekt of er te late legalisatieaanvragen voor binnenkomen.

In Poelenburg, Peldersveld, Zaandam Zuid en de Russische Buurt worden geen vergunningen voor kamerverhuur meer verleend vanwege de nu al problematische overbewoning in deze stadsdelen. In andere wijken zijn de voorwaarden aangescherpt. In de aanvullende voorwaarden voor een omzettingsvergunning staat bijvoorbeeld dat er binnen een straal van 100 meter van een verkamerde woning geen tweede vergunning wordt verleend, om zo de leefbaarheid in buurten te beschermen.

Aantallen

In de laatste Bekendmakingen van de gemeente las PVV-voorman Peter van Haasen dat er nog tien aanvragen voor verkamering zijn gehonoreerd. Hij heeft het college nu gevraagd hoeveel aanvragen er tot 1 oktober zijn binnengekomen en hoeveel daanvan zijn afgewezen en gehonoreerd. Met een vergunning krijgen eigenaren twee jaar de tijd om het aantal kamers dat wordt verhuurd in overeenstemming te brengen met de nieuwe regels, die meer dan vier huurders niet toestaan. De PVV wil graag uitleg over de keuze voor deze termijn, en wie heeft die gekozen?

Waarom wel en niet?

Het is Van Haasen ook opgevallen dat er vergunningen zijn verleend voor de adressen Magda Janssenstraat 48 en de Esther de Boer – van Rijkstraat, die niet voldoen aan de vereiste afstandsnorm van 100 meter. Voor de Clusiusstraat 60 in Poelenburg – een wijk waar geen nieuwe vergunningen zouden worden afgegeven – is eveneens een omzettingsvergunning verleend. Het roept allemaal vragen op over de toepassing van de nieuwe regels. Mag er de komende twee jaar bijvoorbeeld nog aan tien mensen verhuurd worden in de Stationsstraat 5 in Zaandam, en moet pas dan het aantal vertug naar vier?

‘Waarom is niet gekozen voor een natuurlijk afvloeiing?’ wil hij weten. Dus geen nieuwe huurder aantrekken wanneer een bewoner zich uitschrijft tot het aantal van maximaal vier bereikt is?

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen