Streep door splitsing woningen met eisen aan oppervlakte

Foto: Pixabay / Arek Socha

Het college wil verkamering en woningsplitsing aan banden leggen met een vergunningstelsel. Huizen kleiner dan 140 vierkante meter mogen niet meer worden gesplitst en nieuw gevormde woningen moeten minstens 50 viekante meter meten. Dit betekent dat splitsing in ongeveer 85 procent van de particuliere woningen niet meer mogelijk is.

De nieuwe regels moeten de wijken leefbaar houden, de woonkwaliteit verhogen en ondermijning tegengaan. Dit jaar was er al een tijdelijke stop op nieuwe vergunningen voor woningsplitsing en kamerverhuur. Er worden ook strengere eisen gesteld aan kamerverhuur. Gaat het om drie of meer personen dan is een vergunning nodig en zijn de eisen strenger. In Poelenburg – Peldersveld, Zaandam Zuid en de Russische Buurt verleent de gemeente helemaal geen vergunning meer voor kamerverhuur. Daar zijn al langer problemen met overbewoning.

Vakantieverhuur aan banden

In de rest van Zaanstad is in beperkte mate en onder voorwaarden kamerverhuur nog wel mogelijk. Zo moet er tussen de woningen met kamerverhuur een minimale afstand van 100 meter zijn. In een kamer mag maximaal één persoon wonen en aan kamerverhuur aan vijf of meer personen werkt de gemeente niet langer mee. Corporaties hebben geen vergunning nodig. Zo blijven bijvoorbeeld friendscontacten mogelijk. Nieuw is ook dat toeristische verhuurders zich eenmalig moeten registreren. Voor particuliere vakantieverhuur – bijvoorbeeld via platforms als Airbnb – komt er een meldplicht per verblijf. Hierbij geldt een maximum van 30 dagen per jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen