Subsidie voor afgelaste Winterschans terug in de algemene gemeentepot

Foto: Twitter / P.J. van Steenbergen

De gemeente is 63.000 euro rijker dankzij de afgelasting van de Winterschans: de subsidie die daarvoor was toegekend kan niet alsnog achteraf verdeeld worden over op zwart zaad zittende organisatoren van evenementen die wel doorgingen.

Omdat pas op 2 november bij de gemeente bekend werd dat de Winterschans wegens het niet rond krijgen van de begroting moest worden afgeblazen, waren andere evenmenten waarvan de organisatoren in hun nopjes zouden zijn geweest met wat extra financiele steun al voorbij. GroenLinks opperde om hen achteraf alsnog geld toe te stoppen uit de subsidie voor de Winterschans, ook al omdat sommige organisatoren doordat zij een kleiner bedrag kregen dan waarom ze hadden gevraagd, niet of nauwelijks uit de kosten zijn gekomen. Dat mag niet volgens de regels van het spel: het geld verdwijnt in de pot algemene middelen.

Leerzame ervaring

De organisatoren die het dit jaar nauwelijks redden, zullen die ervaring moeten betrekken bij hun eventuele subsidieaanvraag voor 2018 en ook het adviespanel evenementen zal het financiele resultaat van dit jaar meenemen bij de beoordeling van een nieuwe aanvraag. Was de organisatie van de Winterschans al maanden eerder geannuleerd, dan had de subsidie nog wel kunnen worden toegevoegd aan het beschikbare budget voor de ondersteuning van kleine evenementen die dit jaar op de agenda stonden.

Stichting Marketing Zaanstreek

Over de rol van de door de gemeente gesubsidieerde Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ), die ook een subsidie van 10.000 euro in het evenement, zegt het college: ‘De SMZ levert conform de afspraken van de uitvoeringsovereenkomst een bijdrage in marketingcampagnes van ‘een aantal beeldbepalende evenementen’ zoals de Dam tot Dam, de Uitmarkt Zaandam en zo ook de Winterschans.’ Daarnaast steunt de stichting ook andere evenementen, ‘onder andere door uitingen op de website Zaanstreek.nl, andere promotiemiddelen, zoals de evenementenwaaier’.

Wat de SMZ met de niet-bestede 10.000 euro voor de Winterschans doet blijft vooralsnog duister: ‘De SMZ is verplicht vóór 1 april 2018 verantwoording over het jaar 2017 af te leggen. Dan is zichtbaar hoe de besteding van de middelen is geweest.’ Of de subsidie van SMZ alleen werd ingezet voor promotie van de Winterschans richting bezoekers of zich ook richtte op het binnenhalen van extra sponsoren, wat dus jammerlijk mislukte, is daarom op dit moment een onbeantwoorde vraag.

Jammer

Overigens vindt het college het jammer dat het bij de eerste editie van de Winterschans fout is gegaan: ‘De Zaanse Schans is de perfecte locatie voor een winterevenement in de sfeer van de achttiende eeuw en zou zeker een landelijke aantrekkingskracht kunnen hebben vergelijkbaar met het Dickens festival in Deventer.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen