GroenLinks vraagt zich af waar niet uitgegeven subsidies blijven

Foto: Twitter / Victor Oliveira

De gemeente heeft dit jaar in totaal 79 431 euro uitgekeerd voor evenementen die daarna werden afgeblazen. Het laatste was de Winterschans, dat meer dan 20 procent van de totale evenementensubsidie kreeg toegewezen: 63.017 euro. GroenLinks wil er meer over weten.

Ook Pinksterzaan (7502 euro) en Midzomer Zaan (8912 euro; onderstaande video uit 2014) werden subsidiabel bevonden, maar gingen uiteindelijk niet door. Dat is extra zuur voor de organisatoren die minder geld kregen dan ze hadden aangevraagd en die daardoor in enkele gevallen niet of nauwelijks uit de kosten zijn gekomen. Wat gaat er nu met de achteraf ten onrechte verstrekte subsidies gebeuren en is het een idee om met alle wel geslaagde organisatoren te inventariseren hoe zij gedraaid hebben en hen desgewenst alsnog aanspraak te laten maken op de overgebleven subsidiegelden, wil de fractie van het college weten.

‘Niet voor ’t laatst’

GroenLinks is nooit een fan geweest van het geldende evenementenbeleid en acht het geenszins denkbeeldig dat ook in de toekomst evenementen worden afgeblazen nadat aanvragen (deels) zijn gehonoreerd. Het is daarom beter om vooraf al duidelijk te omschrijven wat er in die gevallen met niet uitgegeven bedragen moet gebeuren, raadt de partij het college aan.

Stichting Marketing Zaanstreek

De fractie zet ook vraagtekens bij het gegeven dat naast de gemeente Stichting Marketing Zaanstreek (SMZ) nog eens 10.000 euro aan de Winterschans wilde spenderen. SMZ is een stichting die jaarlijks subsidie van Zaanstad ontvangt om de Zaanstreek te promoten en organisaties die dat ook doen te faciliteren en te ondersteunen. In het geval van de Winterschans was dat dus een dubbele ondersteuning met gemeenschapsgeld, concludeert GroenLinks. Is dat de bedoeling? En zou het dan niet eerlijker zijn als ook andere organisatoren van evenementen subsidie van SMZ krijgen?

Het is fractievoorzitter Paul Laport evenmin helder wat er nu met de 10.000 euro gebeurt die niet voor de Winterschans zal worden uitgegeven. En daar is hij wel nieuwsgierig naar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen