Duurzaamheidsprijs naar architcten met passie voor ‘groen’ materiaal

Een voorbeeld van bouwen met biobased materiaal.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

GroenLinks Zaanstad al jaren op 10 oktober, de Dag van de duurzaamheid, de Duurzaamheidprijs uit aan een lokale persoon of groep die zich daar bijzonder voor heeft ingezet. Gisteren ging de erkenning naar architectenbureau CHRITH, gevestigd in de Maakgemeenschap De Hoop aan het Barndegat in Zaandam.

De naam van het bureau is een samentrekking van Christina Eickmeier en Thomas van Nus, die zich hebben gespecialiseerd in het gebruik van biobased materialen. Dat zijn hernieuwbare grondstoffen zoals leem, zand en kalk. De bouw is vrij van afvalstoffen en produceert geen toekomstig afvalprobleem. Bovendien kost het veel minder energie om deze materialen te produceren dan vergelijkbare producten zoals beton.

Fractievoorzitter Romkje Mathkor (rechts) reikte te prijs uit.

 

Gebouwen van hout en leem en met stro als isolatiemateriaal slaan CO2 op en hebben ook na 50 jaar woongebruik een negatieve voetafdruk. Daarnaast blijkt het binnenklimaat veel gezonder dan bij traditionele bouw, wat het gebruik van deze biobased materialen (ook) bijzonder geschikt maakt voor toepassing in bijvoorbeeld scholen. GroenLinks ziet er veel toekomst in. De prijs is een aanmoediging om door te gaan met deze voortrekkersrol in Nederland. Vorig jaar ging hij naar Steven en Margot Terwindt voor hun initiatief om een braakliggend stukje grond bij de Westzanerdijk om te toveren tot een prachtig biodivers bosje.

Elders meer ingeburgerd

In Frankrijk en Duitsland wordt al veel meer met biobased materialen gewerkt, aldus GroenLinks,  inclusief onderzoek, certificering en stimulansen door de overheid. Op dit moment is bouwen op deze manier tien procent duurder, voornamelijk door de kleinschaligheid. De architecten van CHRITH doen veel aan promotie: zo geven ze les aan studenten en bieden ze workshops aan. Ook doen ze mee aan de klimaattafels van Zaanstad.

 

Reacties