Raadsenquête gevraagd voor duidelijkheid over stortplaats

Foto: Google Street View

Sinds december 2019 zijn in korte tijd elf van de ongeveer 60 schapen van de familie Molenmaker die naast de stortplaats van Deponie Afvalzorg in Nauerna grazen gestorven. Zaanstad acht nader onderzoek naar de veiligheid van de stortplaats echter niet nodig, maar dorpsbewoner Gerard Konijn zou dat wel degelijk moeten.

Onderzoek naar mogelijke bodemverontreiniging mocht van grondeigenaar Afvalzorg op verdachte plekken niet worden gedaan en dat alleen al voedt zijn overtuiging dat het bedrijf iets te verbergen heeft. In de omgeving van de stortplaats zijn concentraties sulfaat, lood, nikkel, zink, natrium, barium, ijzer en zwavel aangetroffen. Onlangs werd bekend dat er tussen 2014 en 2020 ook het giftige en licht radioactieve afvalproduct polonium-210 dat vrijkomt bij de staalproductie is gestort, maar naar de gevolgen daarvan is ook geen onderzoek gedaan.

Waterhuishouding

Sinds de schapen niet meer langs de ringvaart kunnen grazen daaruit niet meer kunnen drinken – ze krijgen nu leidingwater voorgezet – zijn er geen dieren meer dood gegaan. Er is bovendien een groot aantal verkocht, omdat het plezier in het houden van schapen flink vergald is. Volgens Konijn is het grootste probleem dat de waterhuishouding al jaren niet op orde is en ervoor kan zorgen dat verontreiniging in het grondwater in de polder terechtkomt.

Raadsenquête

De Belangen Groep Nauerna kan volgens hem niet echt een rol spelen, omdat die op ht matje wordt geroepen bij een al te kritische opstelling. Afgesproken is dat er gezamenlijk gecommuniceerd wordt door Afvalzorg, de gemeente, de provincie, Landschap Noord-Holland en de belangengroep. Volgens Konijn kan alleen een raadsenquête voor eens en altijd duidelijkheid brengen, omdat partijen daarmee onder ede kunnen worden gehoord: ‘Er is en er wordt wat afgelogen,’ zegt de man die zich al sinds 2006 intensief met de stortplaats bezighoudt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen