Wethouder bestrijdt verboden digitale controles bijstandsgerechtigden

Foto: Pixabay / Jspulakova

Zaanstad werkt volgens wethouder Natasja Groothuismink volgens de wettelijke kaders en het VNG-protocol als het gaat om het opsporen van bijstandsfraude. Maar SP-raadslid Evert Hartog houdt vol dat dit niet zo is en dat Zaanstad bijvoorbeeld bankgegevens opvraagt die langer dan de wettelijke termijn van drie maanden teruggaan.

De FNV liet in 2019 weten ‘al jaren veel klachten over Zaanstad te krijgen‘ en richtte daarom met uitkeringsgerechtigde leden van de Lokale PvdA, SP en Doorbraak. het actiecomité Zaanse Bijstand op. Deze klachten gingen met name om het re-integratiebedrijf Werkom, maar de houding van de gemeente tegn over deze groep inwoners in het algemeen werd ook gehekeld: ‘In Zaanstad heeft ook de gemeente een erg harde aanpak als het mensen met een uitkering betreft,’ zei Maaike Zorgman, bestuurder bij FNV Uitkeringsgerechtigden toen.

‘Mensen worden vaak behandeld alsof ze luie donders zijn die niet willen werken. Ze worden gekort op hun uitkering omdat ze niet zonder loon aan de lopende band willen staan. Echte hulp en bemiddeling naar een baan ontbreekt. En arbeidshandicaps worden niet serieus genomen.’

Man en paard noemen

Groothuismink is ‘geschrokken’ van de beschuldigingen van Hartog over het met voeten treden van regels om bijstandsfraudeurs te kunnen betrappen en wil daarvan graag concrete voorbeelden zien, die vervolgens uitgeplozen kunnen worden. De raad maakte zich met name zorgen over het volgen van de digitale sporen van inwoners zonder hen daarover te informeren. Volgens de wethouder gebeurt dat alleen als er vermoedens van gesjoemel bestaan en nooit onder valse voorwendselen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen