Hiswa – Recron hoopvol dat watertoeristentaks weer verdwijnt

Foto: Pixabay / Engin Akyurt

Hiswa – Recron is hoopvol dat Zaanstad de watertoeristenbelasting weer afschaft na een als ‘zinvol’ ervaren gesprek met de gemeenteraad over de ongewenste invoering van de gemeentelijke heffing. ‘Duidelijk werd dat verschillende raadsleden ten tijde van het besluit onvoldoende waren geïnformeerd.’

De belangenbehartiger van watersport- en recreatiebedrijven wilde van de raad vooral amtwoord op twee vragen: hoe kon die instemmen met de invoering van een belasting waarvan de kosten hoger dan de baten zijn én hoe staat de politiek na de protesten uit de sector nu tegenover het eigen besluit? Het bleek dat de standpunten van verschillende partijen sinds dat werd genomen wel zijn gaan schuiven, waarop wethouder Hans Krieger toezegde bij de komende begrotingsbehandeling de inkomsten en de kosten nog eens inzichtelijk te zullen presenteren. Hiswa – Recron beraadt zich ondertussen op vervolgstappen.

Nutteloos

Volgens de organisatie is de watertoeristentaks die dit jaar werd ingevoerd een nutteloze activiteit, die bovendien niet aansluit bij de ambitie van de gemeente om het toerisme te bevorderen en gasten hier langer te laten verblijven. Om van doorvaartgemeente een verblijfsgemeente te worden is het ongewenst om gasten te straffen met een hoge rekening, betoogde woordvoerster Gerdina Krijger.

Aandeel belasting enorm

Voor een boot van tien meter met vier opvarenden moet in een haven in Zaanstad per nacht netto twaalf euro liggeld plus 2,50 euro BTW worden betaald. De gemeente heft voor die vier opvarenden acht euro toeristenbelasting, wat betekent dat samen met de BTW de belasting 47 procent van de totale prijs bedraagt.

De niet-inwoner die in Zaanstad een vaste ligplaats heeft ziet zich geconfronteerd met een taks die kan oplopen tot een kwart van de prijs van de ligplaats. Het leidt ertoe dat zij verkassen en een alternatieve ligplaats in een gemeente zonder watertoeristenbelasting zoeken. Eén Zaans bedrijf heeft daardoor al 22 klanten verloren, vertelde Krijger. Ook al omdat bij elk bezoek aan de boot, ook voor een klusje, de toeristentaks moet worden afgedragen. De jachthavens moeten elk bezoekje registreren en aan de gemeente doorgeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen