D66 wacht ongeduldig op ‘onorthodoxe woonoplossingen’ jeugd

Klaine Hoissies die architect Paul Kramer ontwierp voor De Hemmes.
Klaine Hoissies die architect Paul Kramer ontwierp voor De Hemmes.
Foto: Studio Kramer

D66 wacht met ongeduld op de ‘onorthodoxe maatregelen’ die door de lokale politiek zijn omarmd als één van de manieren om het grote tekort aan woningen voor jongeren enigszins te verlichten. Raadslid Jan de Vries vraagt het college nu om drie voorbeelden uit de afgelopen drie jaar.

Ook wil hij weten of het college kan aangeven hoeveel jongeren er door ‘onorthodoxe maatregelen’ zijn gehuisvest en of de wachttijd voor jongerenhuisvesting erdoor is verkort. En hoe staat het met het Thous-project, dat zo hoopgevend begon en waarvan sindsdien weinig meer gehoord is? De Vries mopperde ook vorig jaar al dat het allemaal veel te traag gaat met het zoeken naar mogelijkheden. Zelf is hij een groot voorstander van Klaine Hoissies, waarvan er volgens hem wel 200 een plek kunnen krijgen in Zaanstad, bijvoorbeeld op schiereiland De Hemmes in de Zaan.

Oproep van jaren geleden

‘Het is inmiddels alweer enige jaren geleden dat er een groep jongeren heeft ingesproken in het Zaanstad Beraad, waarbij zij hebben aangegeven dat er op het gebied van jongerenhuisvesting in Zaanstad voor hun gevoel maar bitter weinig ontwikkelingen plaatsvonden. Zij schetsten daarbij het dilemma hoe zij door malafide kamerverhuurders werden bejegend. De aanwezige politici werden geraakt door deze noodkreet en hielden een warm pleidooi en deden aan u een dringende oproep om te komen met onothodoxe maatregelen om iets aan dat probleem te gaan doen,’ brengt De Vries in schriftelijke vragen in herinnering.

‘Eén en ander heeft destijds geleid tot een werkgroep vanuit de raad en de samenleving, spontaan opgericht in het Lokaal in Wormerveer en het Tiny House-project Thous werd geboren,’ weet hij nog. Maar intussen moet het eerste Klaine Hoissie nog gebouwd worden in Zaanstad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen