Offensief voor bouw klaine hoissies tegen de woningnood

Een impressie van klaine hoissies, getekend in het Noordsterpark.
Een impressie van klaine hoissies, getekend in het Noordsterpark.
Foto: tiny.studiokramer.nl

D66 vindt dat er tot wel 200 klaine hoissies kunnen worden geplaatst in Zaanstad om de piek in de wachtlijst van woningzoekenden weg te werken, zo staat op de website van de Zaanse afdeling van de partij. Raadslid Jan de Vries zet zich er actief voor in, maar dan op persoonlijke titel: ‘Ik wil dit zo veel mogelijk a-politiek houden, zodra het een beetje loopt trek ik mijn handen er vanaf.’

Tiny houses, of in de Zaanse variant klaine hoissies zijn woninkjes die snel op een tijdelijke plek kunnen worden gezet en niet op de nutsvoorzieningen behoeven te worden aangesloten. In juni 2016 werd al een motie van Rosa aangenomen waarin het college werd opgedragen zich in het onderwerp te verdiepen en actief op zoek te gaan naar plekken waar de huisjes gebouwd zouden kunnen worden. Een jaar later kwam het onderwerp opnieuw aan de orde in de raad, maar sindsdien is er weinig over vernomen.

De Vries heeft nu samen met de collega-raadsleden Krista van Dalen (Rosa), Tom Grootjen (CDA) en Hildr Vogelesang (GroenLinks) een aantal partijen bijeen gebracht om schot in de zaak te krijgen. Daaraan doen ook de Zaandamse architect Paul Kramer, het werkbedrijf Werkom, het Trias VMBO, Peter Ulle van de Hemmes Groep en Dick Dekker van ’t Lokaal mee. Het doel is om zo snel mogelijk een plan te hebben dat aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.

Dorpje

De website van Kramer meldt dat de groep samen met de gemeente op zoek is naar een terrein dat tenminste tien jaar beschikbaar blijft voor de ‘pioniershuisjes’. De bedoeling is om een ‘dorpje’ van circa 20 woninkjes te maken, met veel buitenruimte en uitzicht om het kleine woonoppervlak van rond de 50 vierkante meter te compenseren. Daarbij hoort ook een gemeenschappelijke ontmoetingsplek met voorzieningen als een wasserette en bergingen. De locaties die tot dusver zijn voorgesteld zijn het Hembrugterrein, schiereiland De Hemmes, het Noordsterpark in Wormerveer en het veenweidegebied.

Een mogelijke plek op het Hembrugterrein.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen