Westzijderol 11 september weer uitgerold in Doopsgezinde Vermaning

Een detail van de Westzijderol.
Een detail van de Westzijderol.
Foto: Gemeentearchief Zaanstad

Op Open Monumentendag rolt het Gemeentearchief Zaanstad de originele Westzijderol weer uit in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam. Het gaat om een lange rol papier van twaalf centimeter hoog en 8,5 meter lang uit de tweede helft van de achttiende eeuw, die laat zien hoe de Westzijde er destijds uitzag.

De rol is één van de topstukken uit het archief en is alleen op zaterdag 11 september te zien. De rest van het jaar ligt hij veilig opgeborgen in een speciale kist in het depot van het gemeentearchief. Hij wordt tussen 10:00 en 10:15 uur uitgerold door de specialisten van papierrestauratie-atelier Thea Vorstman & Floor Meijboom en is vervolgens tot 17:00 uur te bezichtigen. De Vereniging Historisch Zaandam nam twee jaar geleden het initiatief om met hulp van enthousiaste vrijwilligers een nieuwe Westzijderol samen te stellen. De voorlopige resultaten daarvan worden in de Vermaning naast de originele rol getoond.

Molenbuurt in beeld

Op de Westzijderol staan alle huizen en andere gebouwen, zoals een molen en een Vermaning aan de Zaankant van de Westzijde: van het voormalige Blauwepad iets ten noorden de huidige Prins Bernhardbrug (links) tot het Vinkenpad (rechts). Dat is de zogenoemde Molenbuurt, van ongeveer huisnummer 340 tot en met 16. Behalve de originele rol kunt u ook een uitvergroot exemplaar bekijken, dat u wel mag aanraken en van dichtbij kunt bekijken voor details.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen