De omwonenden van de groenstrook aan de Veldbloemenweg willen die speelplek voor kinderen en oase voor de buurt niet opgeven voor een nieuwe Kogerveldschool en stellen voor die bij de entree van het Jagersveld te bouwen, maar wethouder Natasja Groothuismink doet daar nog geen uitspraken over. Er is volgens haar nog niets beslist.
Afgelopen woensdag sprak de gemeente met het schoolbestuur over de plek voor nieuwbouw, maar donderdagavond liet Groothuismink de teneur daarvan in het midden. 'De locatie die door de buurt is aangedragen wordt nu onderzocht,' liet ze alleen weten. Het draagvlak voor de in eerste instantie door de gemeente aangewezen locatie is uiterst gering : al ruim 1300 wijkbewoners lieten middels een petitie weten het er niet mee eens te zijn.
Vanwege de hoogspanningskabels en de nabijheid van de A8 is een geschikte plek voor een basisschool vinden een lastige klus in Kogerveld en naast het groen is ook het verkeer een factor die moet worden meegewogen. Uit antwoorden op technische vragen van Lokaal Zaans blijkt dat daar nog helemaal geen onderzoek naar is gedaan en dat dit aspect pas goed wordt uitgezocht als de locatiekeuze een feit is.
De Kogerveldwijk moet over een aantal jaren onherkenbaar veranderd zijn, met een verdubbeling van het aantal woningen tussen 2023 en 2030: van 2182 naar 4452. Het aantal kinderen zal daarmee volgens de prognoses met circa 800 toenemen. En al die extra kinderen moeten ook naar school. In januari dit jaar stelde het adviesbureau PVG een leerlingenprognose op voor de Kogerveldwijk en stelde vast dat er toen 408 kinderen tussen vier tot en dertien jaar in de wijk woonden. De huidige OBS Kogerveld had op 1 oktober vorig jaar 129 leerlingen, waarvan 114 afkomstig uit de eigen wijk.
Dat impliceert dat nu zo’n 300 basisschoolleerlingen uit Kogerveld elders naar school gaan. De meeste gaan naar OBS In ’t Veld (50), De Vuurvogel (25) en De Jagersplas (34). PVG gaat ervan uit dat kinderen uit de toekomstige nieuwbouw zich anders gaan spreiden over de verschillende scholen, omdat het toekomstige Integraal Kind Centrum Kogerveld naar verwachting 'mede door de nieuwbouw centraal in de wijk' aantrekkelijk zal zijn voor de nieuwbouwbewoners. Een voorspelling gebaseerd op een globale locatie, dus.
OBS In ’t Veld zal bovendien zijn functie als alternatieve school verliezen omdat deze school in de toekomst het capaciteitsprobleem van de Hannie Schaftschool zal moeten opvangen. Dat alles heeft tot gevolg dat verwacht wordt dat het aantal leerlingen voor OBS Kogerveld is vastgesteld op 269 leerlingen in 2026, oplopende naar een piek in het jaar 2031/2032 van in totaal 436 kinderen.
De verkeersafwikkeling bij een basisschool aan de Veldbloemenweg zal mede afhankelijk zijn van de grootte van de school, ook in verband met de daarbij behorende buitenschoolse en kinderopvang. Vooruitlopend op een verkeerskundige uitwerking is de locatie al wel besproken met de afdeling Verkeer van de gemeente. Op de Veldbloemenweg wordt nu erg hard gereden en rigoureuze aanpassingen van de weginrichting lijken niet mogelijk vanwege het 50-kilometerregime en de ligging van de buslijn. Omdat het onwenselijk is extra verkeer door de zijstraten te sturen, moet deze weg echter wel de primaire route van en naar de school zijn.
In oktober komt er een nieuwe bewonersavond om de uitkomsten van het locatieonderzoek te bespreken met alle bewoners in de Kogerveldbuurt, en dus niet alleen de direct omwonenden van de locatie aan de Veldbloemenweg - Hondsdrafweg. Ook de buren van de alternatieve locatie in het Jagersveld worden daarvoor uitgenodigd. Mochten beide opties uiteindelijk vervallen, dan is ook een locatie in de nieuwbouw van Oostzijderpark fase 2 nog een mogelijkheid. Het grote voordeel daarvan is dat daar nu nog geen mensen wonen waar rekening mee moet worden gehouden.