Onrust Zeeheldenbuurt niet terug te zien in aantal aangiftes

De Piet Heinstraat voordat de grootschalige renovatie begon.
De Piet Heinstraat voordat de grootschalige renovatie begon.
Foto: Google Street View

In de Zeeheldenbuurt in Wormerveer ontstond grote onrust door regelmatige (pogingen tot) inbraak en naar huisvesting zoekende krakers, maar bij de politie kwamen daarvan van januari tot en met juli maar twee aangiften binnen. Dat schrijft locoburgemeester Rita Noordzij in antwoord op vragen van de POV. Jan Hamming is met vakantie.

Bij de politie kwamen wel ‘signalen binnen’ dat diefstallen vaker hebben plaatsgevonden in de vele tijdelijk leegstaande woningen, maar daar is geen aangifte van gedaan. Het lijkt voornamelijk om (poging tot) koperdiefstal te gaan, aldus Noordzij. Iets anders is er ook niet te halen in de woningen die tijdelijk onbewoond zijn vanwege funderingsherstel. In sommige gevallen zijn ze bovendien onbewoonbaar gemaakt om kraken tegen te gaan.

Na kraak meteen aangifte

Andere huizen worden om die reden tijdelijk bewoond en huizen die in afwachting zijn van bewoners die er tijdelijk gaan wonen worden ingericht met spullen, zodat iemand die zich er toegang tot verschaft zich niet schuldig maakt aan kraken maar aan inbraak. Wordt een woning onverhoopt toch gekraakt, dan is het aan de eigenaar om daar stappen tegen te ondernemen. In het geval van de Zeeheldenbuurt zal dat veelal corporatie Parteon zijn, en die heeft aangegeven daarvan onmiddellijk aangifte te zullen doen.

Genomen maatregelen

De bewoners van de renovatiewijk klagen steen en been over falend toezicht, maar volgens Noordzij zitten aannemer Ooijevaar, de politie en Parteon er bovenop. Alledrie zorgen ze voor extra bewaking. Andere maatregelen zijn dat poorten en tuindeuren van leegstaande woningen zijn dichtgeschroefd, dat de aannemer extra sluitrondes maakt en controles doet, dat de steegverlichting is gecontroleerd en waar mogelijk en wenselijk is uitgebreid en dat er surveillancerondes worden uitgevoerd door een beveiligingsbedrijf. Camera’s plaatsen vindt de gemeente niet nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen