Brede coalitie tegen situatie op de woningmarkt

De woningnood leidde in 1980 tijdens de kroning van Beatrix tot een veldslag.
De woningnood leidde in 1980 tijdens de kroning van Beatrix tot een veldslag.
Foto: Flickr

Een brede coalitie van politieke partijen en belangenverenigingen als de Woonbond, vakvereniging FNV, ASVA Studentenunie en diverse huurdersverenigingen eist dat er wat wordt gedaan aan de situatie op de woningmarkt. Er zijn protesten aangekondigd in onder meer Amsterdam en Rotterdam.

De organisaties hekelen de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning, de hoge huurprijzen in de vrije sector en op de koopmarkt en het stijgende aantal daklozen. Ze spreken van een wooncrisis. De partijen die zich hebben verenigd onder de naam Het Woonprotest willen dat de overheid garandeert dat er voldoende en betaalbare huisvesting is. Ook moeten het Rijk en de gemeenten grip op de stijgende huur- en huizenprijzen krijgen, ‘parasitaire beleggers’ aanpakken en moeten overheden zorgen dat er een einde komt aan ‘racisme en klassendiscriminatie in het woon- en sloopbeleid’.

Kraken uit strafwet

Met dat laatste verwijzen ze onder meer naar het slopen van goedkope woningen in armere wijken om plaats te maken voor duurdere koopwoningen. Ook het blijven verkopen van sociale huurwoningen terwijl er al een tekort is, moet volgens Het Woonprotest stoppen. Verder moet kraken weer uit de strafwet verdwijnen omdat dit volgens de organisaties ‘onderdeel is van het fundamentele woonrecht’. Het eerste protest van de nieuwe beweging staat op 12 september gepland op de Dam in Amsterdam. Op 23 oktober volgt onder de noemer Woonopstand een protest in Rotterdam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen