Brugwachtershuisjes verdwijnen in rap tempo, elders gekoesterd

Het huisje op de Zaanbrug.
Het huisje op de Zaanbrug.
Foto: Google Street View

In Zaanstad verdwijnen ze zonder al te veel ophef, maar elders in het land blijkt mensen er juist veel aan gelegen om ze te behouden: brugwachtershuisjes. Zo verdween hier onder meer het huisje op de Wilhelminabrug in Zaandam en zal ook dat op de Zaanbrug in Wormerveer binnenkort nog slechts een herinnering zijn.

De Stichting Brugwachtershuisjes houdt binnenkort een regionale bijeenkomst in Amsterdam over de toekomst van leegstaande brug- of sluiswachtershuisjes of andere kleinschalige gemeentelijke objecten, maar het is zeer de vraag of de belangstelling vanuit de Zaanse politiek groot zal zijn. Voorbeelden van een geslaagde herbestemming zijn echter dicht bij huis te vinden: 28 huisjes bij bruggen over de grachten in Amsterdam zijn veranderd in mini hotelsuites voor maximaal twee personen.

Het gesloopte huisje op de Wilhelminabrug.

 

Verantwoordelijk voor die nieuwe invulling is Sweets Hotel. Geen huisje is gelijk: sommige zijn nationale monumenten, sommige bevinden zich midden op drukke kruispunten en andere juist weer middenin een rustige woonwijk. Nu is het behouden  van een huisje natuurlijk lastiger als een brug plaatsmaakt voor een nieuwe oeververbinding, zoals tussen Wormerveer en Wormer. Maar ook het gehoud van het huisje op de Zaanbrug op een nabijgelegen locatie op de oever is nooit aan de orde gekomen. Omdat de sloop nog even op zich laat wachten, wellicht toch een reden om de bijeenkomst in Amsterdam niet over te slaan.

Ook geschiedenis: het huisje op de inmiddels tot Prinses Amaliabrug omgedoopte brug in de N246 bij West-Knollendam. Daarnaast de huidige situatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen