Veel klachten over discriminatie bij niet dragen mondkapje

Foto: Willfried Wende

Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland heeft de eerste helft van dit jaar 76 klachten in behandeling genomen, 29 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen ontving het bureau echter 47 meldingen over één specifiek incident, het Coronalied, wat een sterk vertekend beeld geeft.

Indien deze bijna 50 meldingen als één klacht worden geteld, dan was er in de eerste zes maanden van 2021 een stijging van bijna 20 procent. Opvallend is dat veel klachten coronagerelateerd waren, is te lezen in de nieuwsbrief van augustus. Er meldden zich relatief vaak mensen die op bepaalde locaties geen mondkapje droegen uit protest tegen het overheidsbeleid of om medische redenen en die vervolgens een toegangsverbod kregen.

Graffiti en stickers

Bureau Discriminatiezaken liet in augustus in Zaandijk, Zaandam en Wormerveer ’tientallen extreemrechtse graffiti-uitingen’ verwijderen, aldus de nieuwsbrief. Het betrof spuitwerk in de vorm van haken- en keltenkruizen en white powersymbolen en stickers van ‘een Vlaamse rechts-extremistische groepering’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen