Wormerveer Zuid volgekliederd met racistisch symbool

Foto: Flickr / Elvert Barnes

Wormerveer Zuid is volgekliederd met het symbool van White Power (World Wide), een cirkel met daarin een kruis. Willem Croese zag het op een wandeling en schreef erover op de website van RTVI Zaanstreek. Enige tijd geleden waren het pamfletten met extremistische teksten die onder ruitenwissers in de Stormhoek in Zaandam waren achtergelaten. Wat is er tegen te doen?

In Zaandam noch in Wormerveer is de dader bekend en dat maakt optreden lastig. ‘We hebben geprobeerd zicht te krijgen op aard, achtergrond en omvang van het incident,’ antwoordde het college op vragen van Denk-raadslid Ahmad Eid over het incident met de folders. Geprobeerd werd om te achterhalen wie een bericht op de Facebook-pagina Je bent een Zaankanter als… plaatste over de op auto’s achtergelaten pagina’s uit de koran met termen als ‘varkens’ en ‘ga dood’, maar dat bleek een anoniem account te zijn. Daar was dus geen aanvullende informatie te krijgen.

Aangifte

Navraag bij de politie en het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland leerde dat daar geen aangifte was gedaan of melding van het voorval was gemaakt. Het college raadt inwoners die met dit soort zaken geconfronteerd worden aan om dat altijd zo snel mogelijk te doen, eventueel via Meld Misdaad Anoniem. In het geval van Wormerveer lijkt er weinig anders op te zitten dan zo snel mogelijk te gaan poetsen en verven om de aanstootgevende racistische symbolen te verwijderen.

 

Reacties