Alle NS-stations krijgen automatische externe defibrillator

Een beeld van het startschot in Culemborg.
Een beeld van het startschot in Culemborg.
Foto: Nederlandse Spoorwegen.

ProRail en NS gaan de komende maanden op alle 715 stations van de vervoerders AED’s plaatsen. De aftrap was vandaag in Culemborg, waar nu twee nieuwe automatische externe defibrillatoren staan die levens kunnen redden bij een hartstilstand.

Door het aanbod van AED’s uit te breiden van 50 naar alle stations wordt een bijdrage geleverd aan een landelijk dekkend netwerk. In de helft van al die stations vervullen de apparaten een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dat zijn gebieden waar niet dag en nacht een defibrillator beschikbaar is die is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. ‘Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving,’ zei directeur Floris Italianer van de Hartstichting in Culemborg.

Deze kaart van de Hartstichting laat zien dat Zaanstad lang geen volledige dekking heeft. De rode cirkels ontberen nog een AED.

 

 

 

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen zes minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een defibrillator aan te sluiten is de overlevingskans het grootst. Om in geval van nood zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu. HartslagNu is het landelijke reanimatie-oproepsysteem voor burgers die weten hoe te handelen bij een hartstilstand.

Trainingen

Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich daar aanmelden. Als via 112 een melding van infarct binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen