Kap 153 bomen Rooswijk ‘illegaal en straks voor niets geweest’

Foto: Google Street View

Kontakt Milieubeheer Zaanstreek en de Werkgroep Natuurgebied Fortuin waarschuwen de gemeente dat die op het punt staat ‘om willens en wetens de Wet natuurbescherming meerdere keren te overtreden’ door deze zomer 153 bomen te kappen voor de aanleg van het nieuwe hockeycomplex van De Kraaien in Rooswijk

Zo zijn niet alle benodigde ontheffingen aangevraagd en is de vergunning op grond van de Wet natuurbescherming niet alleen verlopen, maar waren ze ook gebaseerd op de rekenmethode in de inmiddels door de Raad van State vernietigde PAS-methodiek. ‘Bovendien zijn de ecologische veldgegevens onderliggend aan de kapvergunning inmiddels verouderd,’ schrijven de twee organisaties aan Burgemeester & Wethouders.

Beschermde dieren

De hockeyvelden zijn gepland bij de Fortuinweg, vlakbij het Natura 2000-gebied Polder Westzaan. Daar zijn bij diverse onderzoeken meerdere bijzondere en ook beschermde diersoorten aangetroffen, waaronder de Noordse woelmuis, de waterspitsmuis, de rugstreeppad, diverse vogelsoorten en vijf soorten vleermuizen. De Kraaien hebben al ruim 60 jaar een complex in Wijdewormer, maar zeggen daar niet te kunnen groeien. Kontakt Milieubeheer Zaanstreek en de werkgroep bestrijden dat.

Enige groen dat nog rest

‘Rooswijk is een sterk verstedelijkt gebied en het Fortuinveld is de enig overgebleven open groene ruimte binnen deze wijk. De 153 bomen, waaronder een flink aantal waardevolle exemplaren ouder dan 45 jaar, hebben voor diverse diersoorten en voor wijkbewoners een zeer belangrijke functie. Mensen kunnen hier wandelen, bewegen, recreëren, elkaar ontmoeten. Daarnaast zorgen de bomen voor ondere andere  zuurstofvoorziening, de opname van fijnstof, het voorkomen van hittestress, voor de opname van water en ze dienen als buffer voor geluid van de snelweg,’ aldus de brif aan het college.

Sociale buurtfunctie

‘Als natuurgebied of natuurpark kan dit gebied een maatschappelijk en sociaal bindende functie gaan vervullen voor buurtbewoners, waarbij de natuurwaarden behouden blijven.’ Volgens de natuurliefhebbers en tegenstanders van het sportcomplex wil Zaanstad haar plannen doorzetten met een verlopen natuurvergunning, omdat er termijnen zijn verstreken. ‘Het college probeert dit voor de gemeenteraad te verhullen door alleen te stellen dat de vergunning onherroepelijk is, waarbij wordt weggelaten dat de voorwaarden geen werkzaamheden meer toelaten.’

De briefschrijvers vinden het ook vreemd dat vanwege stikstofperikelen de plannen voor de nieuwe, ongelijkvloerse spoorwegovergang in de Guisweg op hindernissen stuit en de vier hockeyvelden kennelijk niet. Ze voorzien dat de Raad van State (opnieuw) een streep door de plannen gaat zetten en dat dan 153 bomen voor niets vernietigd blijken te zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen