Plan voor nieuw complex De Kraaien weer naar de raad

Foto: Gemeente Zaanstad

Er is een belangrijke stap in zicht voor de bouw van een nieuw complex voor hockeyvereniging De Kraaien aan de Fortuinweg in Zaandijk. De raad mag zich binnenkort uitspreken over de daarvoor noodzakelijke afwijkingen van het bestemmingsplan.

Aan het begin van de Fortuinweg op een nu grotendeels door de natuur overgenomen  stuk braakliggend land moeten een clubhuis, drie hockeyvelden en aanverwante bouwwerkenzoals hekwerken en lichtmasten komen, alsmede parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Ook wordt een waterberging gegraven. Voor het clubhuis zal de vereniging in een later stadium zelf nog een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Tweede poging

Het in mei 2018 door de raad goedgekeurde bestemmingsplan voor het gebied werd in september 2019 door de Raad van State vernietigd in de nasleep van de PAS-uitspraak iver de stikstofuitstoot. In het geldende bestemmingsplan Oud Koog – Rooswijk heeft de locatie grotendeels de bestemming Maatschappelijk en voor het overige Natuur en Water. Daar past een sportpark niet bij.

Een impressie van het toekomstige clubhuis.

Bomenkap in juli

De Kraaien heeft al een onherroepelijke vergunning op grond van de Wet natuurbescherming voor de toename van stikstofdepositie tijdens de bouw en na de ingebruikname. Ook zijn er diverse ontheffingen voor beschermde soorten fauna verleend. Ook de kapvergunning is onherroepelijk en de bomen worden na het broedseizoen – vanaf 15 juli – gerooid. In de kapvergunning is een herplantplicht opgenomen.

Weinig hinder omwonenden

De protesterende omwonenden zullen door de ‘groene rand’rondom het grootste deel van het complex weinig hinder ondervinden van de komst van De Kraaien, verwacht het college. ‘Hiermee is het complex een eiland op zichzelf en zal de beleving hiervan gering zijn vanaf de omliggende woningen.’ In de zuidrand blijft in het ontwerp  ruimte voor het vrijliggende fietspad en ‘beleving van een groene omgeving’.

Flora en fauna

Het Natura 2000-gebied Polder Westzaan ligt op ongeveer 230 meter afstand van het toekomstige complex, maar dat levert qua stikstof geen problemen op omdat de vergunning al verleend is. Een negatief effect op de meervleermuis wordt voorkomen door de plaatsing van maximaal vijftien meter hoge lichtmasten met gerichte lichtstralen.  Er zijn ontheffingen verleend voor de rugstreeppad, de Noordse woelmuis en de vleermuizen, met een looptijd tot 31 mei 2024.

Parkeren

Bij het sportpark komen 83 parkeerplaatsen voor auto’s, 120 fietsparkeerplaatsen en 22 stallingsplaatsen voor brommers en scooters. ‘Dit is ruim voldoende en voor wat betreft auto’s meer dan de Uitvoeringsnota Parkeren Zaanstad 2016 voorschrijft. Hiervoor is gekozen om eventuele groei van de hockeyclub in de toekomst op te vangen en te voorkomen dat in de omliggende woonstraten wordt geparkeerd,’ schrijft het college. ‘Het aspect parkeren is daarmee voldoende geborgd.’

Protest

Draagvlak is nog wel een dingetje: diverse belanghebbenden zijn geen voorstander van deze nieuwe ontwikkeling en zullen zeker een zienswijze indienen, weet het dagelijks bestuur nu al.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen