Ontwikkelaar draait op voor kosten rond vernielde boom

De situatie enkele jaren geleden.
De situatie enkele jaren geleden.
Foto: Google Street View

Een ‘een erkende boomverzorger’ die aan de Westzijde 340 bij een plataan meer takken en wortels heeft verwijderd dan met de gemeente was afgesproken en ‘naar het zich laat aanzien op ondeskundige wijze’ wordt een dure grap voor de ontwikkelaar die er aan het bouwen is. Die krijgt namelijk de rekening gepresenteerd.

Bron: Facebook Groen Zaans / Jolanda Hoogendoorn

 

Aan de Westzijde wordt gebouwd aan nieuwe kantoren voor makelaardij Kuijs Reinder Kakes en achttien appartementen op de plek waar ooit de oliefabriek stond. Direct naast het bouwterrein staan twee gemeentelijke bomen, een plataan en een linde. ‘Voorafgaand aan de start van het bouwproject is er intensief contact geweest tussen de gemeentelijke boomdeskundigen en de ontwikkelaar, en is als randvoorwaarde aan de ontwikkelaar gesteld dat deze bomen gehandhaafd zouden blijven,’ aldus wethouder Gerard Slegers in een memo aan de raad.

Oogje in het zeil

Met enige regelmaat werd de bouwlocatie bezocht door gemeentelijke boomdeskundigen om te beoordelen of de gemaakte afspraken worden nageleefd, maar toen dat laatste niet het geval bleek te zijn was de boom al vernield. Er zijn daarop foto’s gemaakt en de ontwikkelaar is schriftelijk aansprakelijk gesteld voor de schade. Onderzocht wordt nog hoe groot die is en daarvoor wordt een trekproef uitgevoerd om vast te stellen of de boom nog voldoende stabiel is.

Kosten voor ontwikkelaar

Indien nodig wordt ook een boomtaxateur ingeschakeld. Mocht blijken dat de boom instabiel is en een gevaar oplevert voor zijn omgeving, dan wordt hij gekapt en vervangen. ‘Alle kosten, inclusief de kosten van het onderzoek, verhalen we op de ontwikkelaar,’ laat Slegers weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen