Noord-Holland gaat asielzoekers eerlijker verdelen

Een blik in AZC De Doggershoek in Den Helder.
Een blik in AZC De Doggershoek in Den Helder.
Foto: Google / Hamed Rahimi

In de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland is een Regionale Coördinatietafel Asielzoekers (RCA) gevormd onder leiding van een externe projectleider, met als doel om te komen tot een snelle uitvoering van de taakstelling voor de huisvesting van statushouders.

Het RCA inventariseert intern en extern alle feiten en cijfers met betrekking tot het huisvestingsvraagstuk van vergunninghouders en maakt met deze gegevens een analyse van de opgave. Daarna volgen op grond daarvan een aantal scenario’s met oplossingen voor de korte, middellange en lange termijn. Uitgangspunt is dat ‘een snelle huisvesting van vergunninghouders het COA voldoende ruimte zal bieden om binnen de bestaande AZC’s voor de opvang van asielzoekers zorg te dragen,’ zo staat in het Provinciaal plan asielopvang Noord-Holland.

Regie in Haarlem

Ook in de overige veiligheidsregio’s zijn stappen gezet om tot een gestructureerdere aanpak te komen, met de provincie als regisseur. Sinds vorig voorjaar is in Noord-Holland een Provinciale Regietafel Asielopvang actief, die werkt aan het realiseren van meer opvangplekken met een evenredige verdeling per regio en gemeenten. Die is er nu niet, schrijft commissaris van de Koning Arthur van Dijk aan minister van Binnenlandse Zaken aan Kajsa Ollongren.

 

 

Heel concreet zijn de stappen die tot nu toe zijn gemaakt nog niet, en ze ‘laten zich in die zin nog niet goed ‘vangen’ in het format van het provinciaal plan,’ aldus Van Dijk. ‘Dat laat echter onverlet dat het daarbij gaat om ontwikkelingen die uiteindelijk wel zullen uitmonden in concrete afspraken.’ Het betekent dat ook Zaanstreek – Waterland, waar nu geen opvanglocaties van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (meer) zijn aan de bak moet om een bijdrage te leveren. Maar dus kennelijk inzet op het huisvesten van statushouders uit de asielzoekerscentra om daar weer lege opvangplekken te creëren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen