Opkoopbescherming voorlopig nog niet in zicht

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

De uitvoering van de nieuwe regels voor kamerverhuur, splitsing en toeristische verhuur die afgelopen april zijn ingegaan houden op dit moment volop ambtenaren bezig. Bij de vergunningverlening, ook maar toezichthouders, handhavers en juristen. Daar kan een opkoopbescherming op korte termijn niet meer bovenop.

Dat antwoordt het college op vragen van steunfractielid Nick Hendriks van het CDA. De gemeente kan nu al eisen stellen aan het gebruik van aangekochte nieuwbouwhuizen, maar bij bestaande bouw is dat een stuk lastiger. De opkoopbescherming is een verbod op het verhuren van woningen gedurende een bepaalde periode direct na de aanschaf, in daartoe aangewezen wijken.

Wetswijziging

Zaanstad oriënteert zich in samenwerking met enkele regiogemeenten wel op de mogelijkheden, maar wacht daarnaast een voorgenomen aanpassing van de Huisvestingswet op dit gebied af. Blijkt die niet afdoende te zijn, dan kan daarna alsnog worden overwogen de Zaanse regels aan te scherpen. ‘Daarbij moeten ook de kosten voor de uitwerking, de invoering en de uitvoering van zoʼn maatregel meewegen,’ luidt de waarschuwing alvast.

Zaandam Oost

De keuze van de gebieden waar de opkoopbescherming zou moeten gaan gelden is onderdeel van de oriëntatie. ‘Te denken valt aan invoering in de meer kwetsbare wijken in Zaandam Oost, zoals aansluiting bij de gebiedskeuzes die in de Huisvestingsverordening zijn gemaakt voor een rem op kamerverhuur (Poelenburg, Peldersveld, Zaandam Zuid en Russische Buurt),’ aldus de antwoorden op de vragen van Hendriks.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen