CDA wil met spoed opkoopbescherming invoeren

Foto: Pixabay / Jörg Hertle

Het CDA pleit ervoor dat Zaanstad zo snel mogelijk gebruikmaakt van de mogelijkheid om een opkoopbescherming voor bestaande huizen in te voeren en zo speculanten en huisjesmelkers de pas af te snijden. Dat kan volgens de gemeente Den Haag wellicht al vanaf 1 juli, schrijft steunfractielid Nick Hendriks in vragen aan het college.

De nieuwe Wet opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke huurcontracten en Woningwet geeft gemeenten meer middelen om de lokale markt te reguleren, bijvoorbeeld met een verplichting voor eigenaren om na hun aankoop minimaal een bepaald aantal jaren zelf in de woning te gaan wonen.

Dat moet mogelijk worden in daarvoor aangewezen buurten waar goedkope en middeldure koopwoningen schaars zijn en kan geregeld worden in de lokale huisvestingsverordening. Het begrip goedkoop en middelduur verschilt per gemeente. De gemeenteraad zal daarvoor bepaalde WOZ-grenzen moeten vaststellen.

Tot nu toe werd  1 januari 2022 aangehouden voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet, maar er is al vanaf 1 juli een mogelijkheid om extra maatregelen te nemen, zo ontdekte Hendriks. ‘Als hiervoor de juiste voorbereidingen worden getroffen kan een opkoopbescherming daarmee snel worden ingevoerd, en kunnen we onze huizen, en daarmee starters in Zaanstad, beschermen tegen snelle jongens die huizen zien als een product om snel geld mee te verdienen.’

Routekaart

Het CDA wil daarom weten o het college bereid is om een vorm van opkoopbescherming voor bestaande bouw in te voeren vanaf die datum en aan welke vorm van bescherming van de woningmarkt in Zaanstad precies wordt gedacht? Is al in kaart gebracht welke gebieden voor de invoering van opkoopbescherming in aanmerking komen en kan er een routekaart of een tijdspad komen om aan te geven welke maatregelen hier op stapel staan?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen