Helderder communicatie over vergunningen voor woningen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De gemeente gaat in de Bekendmakingen duidelijker aangeven wat er precies wordt bedoeld wanneer er een ‘omzettingsvergunning’ is verleend. Die term dook onlangs op voor een woning aan de Zuiddijk, en sindsdien zijn er al meer gevolgd. Maar onduidelijk bleef wat er dan in het vat zat.

In het geval van de Zuiddijk was er al sprake van kamerverhuur voordat het voorbereidingsbesluit van kracht werd en alle nieuwe initiatieven voor kamerverhuur tijdelijk werden aangehouden, schrijft de gemeente in antwoord op vragen van Zaanstad.nieuws. ‘Het betreft dus een omzettingsvergunning voor een bestaande situatie.’ In andere gevallen waar woningen verkamerd mogen gaan worden worden de plannen in het vervolg voor omwonenden duidelijker omschreven.

Strengere regels

Er komt bij te staan dat met een omzettingsvergunning ‘de omzetting van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte ten behoeve van kamerverhuur’ wordt geregeld en ook om hoeveel kamers het in dat specifieke geval gaat. Sinds 1 april is in Zaanstad woningsplitsing, kamergewijze verhuur en toeristische verhuur van woningen alleen nog onder voorwaarden mogelijk. Er zijn hiervoor nieuwe regels opgenomen in de Huisvestingsverordening.

Overgangsperiode

De vergunningplicht geldt ook voor bestaande verhuurders, die tot 1 oktober de tijd hebben gekregen om het papierwerk in orde te maken. Dit zou de komende maanden dus kunnen leiden tot een groot aantal verleende vergunningen voor bestaande situaties (voor de splitsing van een huis is een woningvormingsvergunning vereist), waarmee de gemeente ook beter zich krijgt op hoe op papier nu nog zelfstandige woningen in de praktijk worden benut. En dat heeft weer gevolgen voor toekomstige aanvragen, want de gemeente wil clusters van opgedeelde huizen voorkomen om de sociale cohesie in wijken te beschermen.

Boetes na 1 oktober

Voor kamergewijze verhuur geldt dat vanaf drie personen een vergunning nodig is en dat er vanaf vijf personen geen toestemming voor wordt verleend (in Poelenburg en Peldersveld, Zaandam Zuid en de Russische Buurt is dat vanaf drie). Elke huurder moet minimaal 25 vierkante meter (inclusief gebruiksruimte) tot zijn of haar beschikking hebben en er moet minimaal 100 meter afstand zitten tussen verkamerde woningen. Gaat het om een appartementencomplex dan ligt het plafond bij tien procent van het totale aantal woningen. Na 1 oktober volgen boetes bij illegale woonsituaties.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen