‘Zo snel mogelijk’ opening negen veilige hectares Park Nauerna

Een testopstelling van zonnepanelen in Nauerna.
Een testopstelling van zonnepanelen in Nauerna.
Foto: Belangengroep Nauerna

Aan de oostzijde van Park Nauerna wordt zo snel mogelijk negen hectare opengesteld voor recreatie. Er komen een parkeerplaats, speel- en fitnesstoestellen en een hondenuitrenzone. Een deel van dit deel van het park is al afgedicht met folie. Daarnaast is er in het gebied een zonnepark gepland.

Bovenop de folie komt een deklaag en een ander deel – nu een groenstrook – valt buiten de stortplaats, waar geen afdichting en folie nodig is. De Belangengroep Nauerna en het Nationaal Consortium Zon in Landschap zijn via het al lopende project In my backyard please de initiatiefnemers voor een multifunctioneel zonnepark. Er wordt daarvoor een tijdelijke testopstelling van 100 panelen op de noord-oostelijke helling van het op dit moment gesloten Park Nauerna gerealiseerd.

Nog geen uitsluitsel over veiligheid

Bewoners ontvingen een uitnodiging om deze testopstelling van te komen bekijken en hun mening te geven. Voor deze momenten wordt het gebied bij uitzondering opengesteld voor bewoners die zich daarvoor aanmelden. Over de wijze waarop veilig gerecreëerd kan worden in het hele Park Nauerna is nog geen overeenstemming bereikt en de provincie heeft daarom vorig jaar het RIVM erbij betrokken voor een risicobeoordeling, die nog in een pril stadium verkeert.

Bezwaren blijven komen

Gemeente, provincie, Afvalzorg en de Belangenvereniging hebben in 2013 met een vaststellingsovereenkomst afgesproken dat er een openbaar park komt op de locatie van de stortplaats Nauerna. In augustus 2018 gaf de Raad van State Zaanstad de opdracht om de veiligheid van recreanten daar beter te waarborgen en op 3 september 2020 stelde de gemeenteraad het aangepaste bestemmingsplan vast.

Daarin stelt de gemeente de verplichting vast dat voorafgaand aan het gebruik als recreatief park een bovenafdichtingsconstructie wordt aangebracht. Afvalzorg heeft bezwaren tegen dat nieuwe bestemmingsplan, maar die zijn niet openbaar gemaakt. De gemeente plaatste het stuk met die informatie op het besloten deel van het raadsinformatiesysteem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen