Onderzoek RIVM naar Park Nauerna gaat veel langer duren

Foto: Google / Rene van der Wateren

Het RIVM heeft laten weten dat het onderzoek naar de veiligheid in Park Nauerna tenminste anderhalf jaar gaat duren. De overige betrokkenen bij alle gedoe rond het vaststellen van de mate van vervuiling van de bodem in de buurtschap zijn not amused.

Het college ging er afgelopen juni vanuit dat het traject ‘aanzienlijk korter zou duren,’ schrijft wethouder Wessel Breunesse nu aan de raad. De provincie onderhield het contact met het RIVM en daaruit kwam naar voren dat het onderzoek van het RIVM in het vierde kwartaal van 2020 zou worden afgerond. Die termijn was al naar achteren geschoven, maar alles gaat dus nóg langer duren. Dat betekent dat de inwoners van Nauerna nog langer in onzekerheid blijven over de veiligheid van recreëren in Park Nauerna. In de eerste week van maart gaan Zaanstad, de Belangengroep Nauerna, de provincie en Afvalzorg de gevolgen van de trage voortgang bespreken.

Volksgezondheid

De gemeente heeft de GGD Zaanstreek – Waterland om aanvullend advies gevraagd over de gevaren van de bodem- en waterverontreiniging voor de volksgezondheid. Die is volgens de gemeente niet in het geding en Zaanstad wordt daarin gesteund door de gezondheidsdienst. De GGD heeft gekeken naar de beschikbare rapporten met betrekking tot de bedreigde gezondheid van schapen in Nauerna. Omdat het daarbij gaat om een plek die in gebruik is als weiland voor hobbydieren die niet bestemd zijn voor consumptie en die niet (ook) wordt gebruikt als bijvoorbeeld openbaar zwemwater, moestuin of speelplek voor kinderen worden gezondheidsrisico’s voor mensen niet verwacht. De GGD heeft geen kennis in huis om de gezondheidsrisico’s voor dieren te kunnen beoordelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen