Proefinstallatie voor mogelijke zonneweide in Park Nauerna

Foto: Wikimedia / 44Bart44

In my backyard please doet onderzoek naar de aanleg van een multifunctioneel zonnepark in het toekomstige Park Nauerna, dat nu nog deels in gebruik is bij Afvalzorg. Dat gebeurt in opdracht van de Belangengroep Nauerna.

In de komende weken wordt er op beperkte schaal getest. Er wordt een testinstallatie met 100 zonnepanelen neergezet ten oosten van de afvalstort, die geen risico’s oplevert voor de afdeklaag die daar is aangebracht. De test moet inzichtelijker maken hoe een zonneweide er in de toekomst uit zou kunnen zien en wat de impact daarvan op de omgeving is. De testinstallatie is tijdelijk en niet bedoeld als een eerste aanzet tot een groter geheel. Hij wordt deze of komende maand geïnstalleerd.

 

 

Uit de contouren van het Klimaatakkoord blijkt dat naast de gebouwde omgeving ook flink wat andere gebieden, waaronder landbouwgrond, bedekt zullen moeten worden met zonneparken,’ schrijft Inmy Backyard please op de website. ‘Maatschappelijke acceptatie gaat een cruciale rol spelen zodra deze parken in het openbare gebied neergezet worden. Het Nationaal Consortium Zon in Landschap streeft er naar om deze acceptatie te vergroten met behulp van inspirerende ontwerpen, co-creatieve ontwikkelingsprocessen en geavanceerde PV-technologie.’

Synergie zoeken

Het project gaat van start met een onderzoek door sociale psychologen naar de latente behoeften van een gemeenschap en belanghebbenden ‘op een locatie in Nederland waar men waarschijnlijk geconfronteerd gaat worden met zonneparken’. Via een serie ontwerpstappen wordt de synergie gezocht tussen de energieopwekking en diverse landschapstoepassingen zoals landbouw, biodiversiteit, recreatie en/of watermanagement. Er worden sensoren geplaatst die gedurende een aantal seizoenen de instraling meten op de ondergelegen grond en de directe omgeving, om beter te kunnen voorspellen hoe biodiversiteit en grondkwaliteit zich ontwikkelen. Ook wordt in deze periode het effect op plantgroei en andere gevolgen van het park gemonitord.

Meerdere ontwerpen

Het project moet meerdere ontwerpen opleveren van in het landschap geïntegreerde zonneparken met diverse landtoepassingen, evenals diepgaande kennis van belanghebbendenparticipatie. Daarnaast zal een nieuw onderzoeksinstrument worden ontwikkeld waarmee, voorafgaand aan de commerciële ontwikkeling van een park, locatiespecifieke voorspellingen kunnen worden gedaan over de ontwikkeling van biodiversiteit in het betreffende park.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen