Wel fiat voor verkamering, daarna niet voor bewoning

Foto: Public Domain Pictures / Lynn Greyling

Arbeidsmigranten opgehokt in kleine kamertjes in qua leefbaarheid sterk achteruit hollende wijken was een reden voor het college om in te grijpen en de Huisvestingsverordening zo te wijzigen dat voor het eerste flinke drempels werden opgeworpen. Maar is dat wel gelukt, vragen de PVV en het CDA zich inmiddels af.

Op 1 april van dit jaar ging de nieuwe Huisvestingsverordening in, waarin onder andere staat dat woningen die gesplitst worden niet kleiner mogen zijn dan 140 vierkante meter en dat de nieuwe woningen minimaal 50 vierkante meter vloeroppervlakte moeten hebben om in aanmerking te komen voor een woningvergunning. Per persoon moet er minimaal 25 vierkante meter ruimte zijn. En bij grondgebonden huizen mag binnen een straal van 100 meter geen andere vergunning voor kleinere wooneenheden zijn verleend.

Toch weer vergunning

‘Wij waren dan ook verbaasd dat er een vergunning is vergeven aan twee geschakelde grondgebonden woningen in de Eendrachtstraat in Zaandam. Het lijk ons onmogelijk dat geschakelde woningen 100 meter uit elkaar liggen. Na vragen over dit onderwerp bleek dat er geen weigeringsgronden zijn in verband met de Beheersverordening Zaandam Oost en West en het vooralsnog ontbreken van een paraplu-beheersverordening,’ schrijven Peter van Haasen (PVV) en Nick Hendriks (CDA) nu. Zij willen er een rondvraag over in de gemeenteraad.

In de Eendrachtstraat moeten acht studio’s komen.

 

De omgevingsvergunning voor het bouwen is bouwkundig legaal, maar om de studio’s in gebruik te mogen nemen heeft de eigenaar een vergunning nodig op grond van de Huisvestingverordening. Dat is raar, vindt het duo. Waarom splitsen en verkameren toestaan wanneer de Huisvestingverordening bewoning onmogelijk maakt?

Kat in de zak

De twee fracties willen weten hoelang deze wonderlijke situatie nog gaat voortduren en of eigenaren die toestemming krijgen voor het bouwkundig wijzigen van een huis onder bijvoorbeeld de Beheersverordening Zaandam Oost en West erop gewezen worden dat de verbouwing wel eens uit zou kunnen draaien op een kat in de zak. ‘Is het niet vreemd dat men woningeigenaren toestemming geeft bouwinvesteringen te doen in hun onroerend goed zonder uitzicht op een gebruiksvergunning (op grond van de Huisvestingswet)?

Westerwatering

Hendriks en Van Haasen zien ook bij de Bekendmakingen weer aanvragen binnenkomen ‘brandcompartimentering ten behoeve van woonfunctie voor kamergewijze verhuur’ – de ambtelijke versie van ‘verkamering’. ‘Bij de laatste Bekendmakingen gaat het om adressen op de Wals en Rapsodie in Westerwatering,’ die geen 100 meter uit elkaar staan. PVV en CDA snappen het niet: het waren immers juist de groeiende problemen in die Zaandamse wijk die tot aanscherping van de regels leidden.

Overgangsperiode

Mensen die daar huizen hebben gesplitst en verkamerd zonder daarvoor toestemming van de gemeente te hebben, hebben nog tot 1 oktober de tijd om deze woningen alsnog te melden en om een vergunning aan te vragen volgens de richtlijnen van de Huisvestingsverordening. Maar nu deze periode om een verkamerde woningen aan te geven nog niet is verlopen, hoe wil de gemeente dan bepalen of nieuwe aanvragen in aanmerking komen voor een vergunning met het oog op de 100-metergrens?’

Waarom geen combi?

Van Haasen en Hendriks hebben het vermoeden dat eigenaren die een woning bouwkundig gesplitst of verkamerd hebben, deze gewoon in gebruik zal nemen – of dat nou mag of niet. Is het daarom misschien geen beter idee om de aanvragen aan elkaar te koppelen en bouwkundige splitsing alleen toe te staan als voldaan wordt aan de criteria in de Huisvestingsverordening?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rondvraag: Verkameren / Woningsplitsing

 

Pagina 4 van 4

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen