Gemeente innovatief bezig met inspectie van het groen

Foto: Pixnio / CC0

Het – tekortschietende – groenonderhoud is een bron van zorg en ergernis in Zaanstad, maar ondertussen blijkt de gemeente er innovatief mee bezig te zijn. Vorig jaar is gestart met een inspectie van een groot deel van het gemeentelijke groenareaal, meldt Straatbeeld. Dat moet een up to date inzicht in de situatie opleveren.

Door de gemeente op te delen en elk jaar een ander gebied in kaart te brengen wordt een totaalbeeld tot stand gebracht, dat daarna kan worden bijgehouden. Zaanstad heft daarvoor het bedrijf Idverde Advies ingeschakeld. De eerste pilotronde is al achter de rug en daaruit is onder meer naar voren gekomen dat ‘de struikrozen goed scoren en dat de heesters wat extra aandacht nodig hebben’. Dat zegt Jeroen de Groot van de afdeling Wijkbeheer en Onderhoud.

Snel en overzichtelijk

De inspectieronde van 2021 is midden vorige maand van start gegaan. Die geeft antwoord op de vraag ‘wat hebben we aan groenareaal en wat is de kwaliteit hiervan?’ Idverde Advies heeft een inspectieprotocol opgesteld en vertaald naar een online inspectiemodule, waaraan de beheerdata van het groen worden toegevoegd. Dit stelt de inspecteur in staat om de kwaliteit van elk groenvak snel en eenduidig vast te leggen. In 2023 moeten alle wijken geïnspecteerd zijn.

Complete make-overs schaars

Het geeft de gemeente de mogelijkheid om slim te kiezen tussen type en soort beplanting en het op elkaar afstemmen van bloeiperioden maakt het mogelijk dat er een groot deel van het jaar ‘wat te halen valt’ voor insecten. Weinig groenvakken blijken in aanmerking te komen voor een volledige vernieuwing. ‘De vakken die wel in aanmerking komen, kunnen we door middel van de rapportage direct éénmalig aanpakken en vervangen door groen dat bijdraagt aan een betere biodiversiteit,’ aldus De Groot. In de raad gaat het vanavond ook over de staat van de openbare ruimte, inclusief het groen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen