Kan binnenhalen Europese School schip van bijleg worden?

Wethouder Hans Krieger op de plek waar de school  moet komen.
Wethouder Hans Krieger op de plek waar de school moet komen.
Foto: Gemeente Zaanstad

Welke financiële risico’s loopt Zaanstad als de gemeente de Europese School weet binnen te halen ten koste van Alkmaar? Als ontwikkelaar HSB geen 120 huizen kan bouwen op de plek waar de school moet komen, hoe zit het dan met schadeclaims? Het zijn vragen die POV-raadslid Perry van der Velden graag met spoed beantwoord ziet.

Zaanstad heeft met HSB al overeenstemming bereikt over de vergoeding van plankosten, die op 300.000 euro wordt ingeschat. Maar er is ook nog zoiets als gederfde ontwikkel- en realisatiewinst en daarover zijn de partijen het niet eens. Volgens  Zaanstad is er geen duidelijke basis voor een dergelijke vergoeding, maar het college houdt daarbij wel een slag om de arm. ‘Het eventueel aanbieden van een nader te bepalen financiële vergoeding’ kan een optie zijn, tot een bedrag dat waarschijnlijk niet hoger zal zijn dan 50 procent van 2.057.000 euro.

Rekening voor Zaanstad?

Echt reëel wordt de kans daarop echter niet ingeschat, omdat er geen getekend contract met HSB is en er geen overeenstemming over wezenlijke delen van een concept is. Gebeurt het toch, dan kan Zaanstad de rekening niet doorschuiven naar het ministerie van Onderwijs. In de bieding is er geen rekening mee gehouden, om de Zaanse kansen op de school niet al bij voorbaat om zeep te helpen.

Inzage in de stukken

De POV wil nu alle stukken die betrekking hebben op de contacten en contracten tussen de gemeente en HSB over de woningbouwplannen voor Overtuinen nog eens doorpluizen. Ook vraagt Van der Velden zich af of Zaanstad mogelijk een deel van de Rijkssubsidie voor de bouw van nieuwe woningen zal moeten terugstorten. De gemeente verwacht dat dit bij ‘een tijdige en goede verklaring’ niet of nauwelijks aan de orde zal zijn, maar die termen zijn de Partij voor Ouderen en Veiligheid te vaag. Die ziet liever een prognose in euro’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen