Voor de zomer mogelijk alternatief voor vele kliko’s in Oud West

Foto: Google Street View

Er wordt door de gemeente gekeken naar de beste manier van afvalinzameling in Oud West, een stadsdeel dat vanwege de nauwe straatjes en het aantal huizen zonder achterom als ‘een apart geval’ wordt gezien. Ook wethouder Annette Baerveldt vindt het onwenselijk dat daar ‘de hele stoep wordt volgestapeld met kliko’s’.

Zij beloofde afgelopen week dat ‘zeker voor de zomer’ een concrete oplossing zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad, maar waarschuwde ook dat HVC daar wel in mee zal moeten gaan: Zaanstad heeft een contract met HVC en kan niet zomaar overstappen naar andere afvalverwerker. Lokaal Zaans, de POV, PVV en Democratisch Zaanstad wilden een onderzoek naar de mogelijkheden en kosten van nascheiding in plaats van bronscheiding, maar dat komt er niet.

Niet alles machinaal te scheiden

Bij nascheiding wordt restafval in een fabriek door een machine gescheiden; bronscheiding gebeurt door de bewoners van laagbouw aan huis. Lang niet alle soorten afval kunnen bij nascheiding uit elkaar worden gehaald. Voornamelijk plastic verpakkingen, blik en lege pakken van sap en zuivel worden bij nascheiding uit het restafval gehaald; groente-, fruit- en tuinafval, textiel en papier en karton gaan verloren.

Geen ‘beste’ methode

Het één is volgens HVC niet beter dan het ander. ‘Wij zien nascheiding altijd als een aanvulling op bronscheiding. In laagbouwwoningen is bronscheiding de meest effectieve én goedkope manier om afval te scheiden. In flats en appartementen is het minder gemakkelijk om afval thuis te scheiden. Daar kan nascheiding een goede oplossing zijn om waardevolle plastics, lege pakken en blik van deze locaties tóch te kunnen recyclen.’

Belasting op verbranden

Om het restafval uit flats en appartementen te kunnen scheiden bouwt HVC een scheidingsinstallatie. Maar dat is dus een duurdere oplossing dan afval scheiden aan huis, vandaar dat het Alkmaarse bedrijf waarvan Zaanstad aandeelhouder is kiest voor een combinatie van bron- en nascheiding. Een andere overweging daarvoor is dat het Rijk de overheid de belasting op het verbranden van restafval steeds verder opschroeft om goed scheiden te stimuleren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen