Evert Hartog (SP) door collega’s bestraft met motie van wantrouwen

Evert Hartog.
Evert Hartog.
Foto: Screenshot raadsvergadering

Een meerderheid in de gemeenteraad heeft met een motie van wantrouwen een collega weggestemd uit haar vertegenwoordiging in de Vervoerregio Amsterdam. Evert Hartog (SP) zal de Regioraad moeten verlaten.

De Zaanse vertegenwoordiging in de Vervoerregio bestaat uit zes raadsleden en wethouder Gerard Slegers. Voorafgaand aan vergaderingen van de Regioraad worden de standpunten bepaald die zij daar namens Zaanstad zullen innemen. Maar Hartog besloot onlangs het eigen partijstandpunt voorrang te geven en stemde tegen een in Zaanstad unaniem – dus ook door hemzelf – ingediende motie. Hij verraste daarmee de rest van de Zaanse delegatie, die daarmee behoorlijk in haar hemd stond.

Bestuurlijke gedrochten

De PVV en POV accepteerden het niet en kwamen met de motie van wantrouwen – een behoorlijk zwaar instrument dat normaliter alleen dient om van een wethouder of burgemeester af te komen. In de Regioraad stemden alle SP’ers tegen de daar ingebrachte motie omdat deze partij tegen het samenwerkingsverband Metropoolregio Amsterdam en – hetzij in iets mindere mate – de Vervoerregio is. Het zijn bestuurlijke gedrochten waarop democratische controle nauwelijks mogelijk is, aldus de SP.

Uitweg niet verkozen

Het laatste wordt wel door meer partijen zo gevoeld, maar dat had dus niet mogen leiden tot de onaangekondigde tegenstem van Hartog. Die trok wel het boetekleed aan over het ontbreken van enig vooroverleg over de kwestie en beloofde dat aspect een volgende keer beter aan te zullen pakken, maar gaf ook aan ongeacht de meegegeven raadsboodschap in de Regioraad zijn eigen plan te blijven trekken. Dat ging Lokaal Zaans, D66, Democratisch Zaanstad, het CDA, de POV, PVV en VVD te ver.

De geboden uitweg om zelf uit het orgaan te stappen en die meerdere fracties verkozen zouden hebben boven het wegstemmen van Hartog werd door die laatste weggewuifd.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen