Westerkoog legt zich nog niet neer bij kap tientallen bomen

Foto: Facebook / Verkeersveilig en Gezond Westerkoog

Vrijwilligers van de actiegroep  hebben de met kap bedreigde bomen langs de rondweg voorzien posters waarmee wordt aangegeven welke exemplaren moeten wijken vanwege aanpassingen aan de weg. Die zijn noodzakelijk vanwege de toekomstige permanente openstelling van busbrug De Binding.

De actiegroep spreekt van ‘een kaalslag’ voor de wijk. ‘Het verbreden van de rondweg en daarmee het verdwijnen van 70 tot 80 bomen is noodzakelijk voor de verwerking van 12.000 auto’s per 24 uur na de volledige openstelling van de busbrug. Het prachtige groene karakter van Westerkoog krijgt hierdoor een enorme klap,’ aldus een bericht op Facebook.

Planologische misser

Veel wijkbewoners vrezen dat de verbrede rondweg in de toekomst ‘een racebaan’ wordt en menen dat de bomen laten staan een snelheidsremmend effect zal hebben op de weg waaraan alle hofjes uitkomen. Met name bewoners van Westerwatering staan te springen om de opening van de busbrug tijdens de spitsuren, omdat de wijk ook door de toename van het aantal woningen en dus bewoners steeds verder dichtslibt.

Het is een al tientallen jaren durende strijd, die het gevolg is van het feit dat het oorpronkelijke plan voor een uitvalsweg verlaten is: op die ‘weg binnendoor’ in Westerkoog mocht de Prinsenstichting een onderkomen bouwen, waarmee deze route een gepasseerd station is geworden.

Reacties