CoronaMelder weer in de lucht; nu afspraken maken lastig

Foto: Pixabay / Mudassar Iqbal

Wat is dat toch met die ICT? Is de CornonaMelder weer operationeel, kunnen mensen die zich willen laten testen op het virus of die een vaccinatie willen plannen problemen ondervinden bij het maken van een afspraak via internet.

De koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er technische problemen zijn met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl en dat er wordt gewerkt aan een oplossing. Medewerkers op het callcentrum zijn wel bereikbaar om afspraken in te plannen en kunnen ook mensen bellen om testuitslagen door te geven.

CoronaMelder

De CoronaMelder gaat vanaf vanmiddag 17:00 uur weer meldingen van mogelijk contact met een besmette persoon doorgeven nadat een datalek in het framework van Google tot een tijdelijke afsluiting van het systeem leidde. Onderzoekers van het ministerie van Volksgezondheid hebben vastgesteld dat een lek is gedicht. De opgespaarde meldingen van de afgelopen 48 uur zullen alsnog door gebruikers van de app ontvangen worden.

In strijd met de wet

Afgelopen dinsdag bleek dat door een fout bij Google voorgeïnstalleerde apps op Android-telefoons toegang hadden tot de willekeurige codes waarmee ontmoetingen gedetecteerd worden en de meldingen van mogelijk contact met een besmette persoon worden verzonden. Door deze codes te combineren met andere databronnen kon vastgesteld worden of de eigenaar van een telefoon besmet was en met welke telefoons van besmette personen contact was geweest. Dit is in strijd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19.

Vinger aan de pols

De benodigde update om het lek te dichten wordt in enkele dagen tijd over alle Android-telefoons uitgerold. Zowel de onderzoekers van het ministerie van VWS als de onderzoeker die het mogelijke lek aan het licht heeft gebracht onderschrijven dat de fout in de meest recente versies van het Google framework niet meer bestaat.

Het ministerie blijft contact onderhouden met Europese lidstaten in het eHealth Network en met Google om de situatie te monitoren. Op CoronaMelder.nl staat hoe u kunt controleren of uw telefoon over de update beschikt waarmee het lek gedicht is. Volgens Google is er geen bewijs dat de fout daadwerkelijk misbruikt is.

Reacties