CoronaMelder werkt vanaf vandaag samen met buitenlandse apps

Foto: Goeree-Overflakkee.Nieuws / Sam Fish

CoronaMelder werkt vanaf vandaag samen met andere Europese corona-apps, waaronder de CoronaWarn-app uit Duitsland. Gebruikers van de CoronaMelder-app ontvangen nu ook meldingen als zij langere tijd dichtbij iemand in de buurt zijn geweest die de Duitse applicatie gebruikt en later in ons buurland positief is getest.

Al meer dan vier miljoen Nederlanders hebben CoronaMelder gedownload. De app informeert mensen of ze mogelijk besmet zijn met corona, om verdere besmettingen te voorkomen. CoronaMelder werkt nu samen met de corona-apps uit Duitsland, Denemarken, Ierland, Italië, Kroatië, Letland en Spanje. Naar verwachting sluit België in de loop van deze maand ook aan en in een later stadium nog meer EU-landen. De apps wisselen codes uit. Dit gebeurt op dezelfde manier als tussen twee gebruikers van CoronaMelder in Nederland. Het gebruik van de apps is altijd vrijwillig.

Privacy onaangetast

‘Ook voor de samenwerking van CoronaMelder met apps uit andere landen is de privacy een belangrijk punt. Binnen de Europese samenwerking kunnen alleen corona-apps met elkaar communiceren die volgens dezelfde privacybeginselen als CoronaMelder zijn gemaakt. CoronaMelder wisselt alleen gegevens uit die noodzakelijk zijn voor de samenwerking. Net zoals bij CoronaMelder weten de corona-apps uit andere landen niet wie je bent of waar je bent,’ laat de Rijksoverheid vandaag weten.

Wie nu een melding in CoronaMelder ontvangt kan zich ook laten testen zonder klachten. In de melding staat dat mensen dan vijf dagen na het laatste risicovolle contact een GGD-teststraat kunnen bezoeken. Als de test negatief is kan de quarantaine worden opgeheven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen