Vanaf 1 december ook testen op corona zonder klachten

Foto: Pixabay / Elchinator

Mensen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder-app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, kunnen zich vanaf 1 december ook op corona laten testen als ze geen klachten hebben. Dit kan op de vijfde dag na het laatste risicovolle contact. Dan is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen.

Bij een negatieve uitslag hoeft de quarantaineperiode van tien dagen dan niet afgemaakt te worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich opnieuw laten testen als zij die toch ontwikkelen. De overheid zet momenteel drie soorten testen in: de PCR-test, de LAMP PCR-sneltest en de antigeen-sneltest. Mensen zonder klachten moeten getest worden met een daarvoor geschikte test. Iemand zonder klachten kan toch anderen besmetten en daarom is het ook voor deze groep belangrijk te voorkomen dat iemand ten onrechte een negatieve testuitslag krijgt. De PCR- en LAMP PCR-test zijn voldoende gevoelig.

Zaanstad Noord

Welke test iemand krijgt hangt af van hun persoonlijke situatie en van de beschikbaarheid op de testlocatie in hun buurt. U kunt hier niet zelf voor kiezen. Om ervoor te zorgen dat iemand zonder klachten altijd een geschikte test krijgt aangeboden, komt er vanaf 1 december een apart telefoonnummer voor mensen die naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek en de CoronaMelder app. Aangekondigd is dat er begin volgende maand een testlocatie wordt geopend op een nog niet onthulde plek in Zaanstad Noord, maar het is dus niet zeker dat de inwoners van dat deel van de gemeente daar ook altijd terecht zullen kunnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen