CoronaMelder vanaf 15:00 uur overal in gebruik

Foto: Goeree-Overflakkee.Nieuws / Sam Fish

De smartphoneapp CoronaMelder die gebruikers waarschuwt wanneer ze mogelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus is vanaf 15:00 uur in heel Nederland te gebruiken. Sommige GGD’s zijn al eerder vandaag begonnen, maar Zaanstreek – Waterland meldt daar nog niets over.

De app stuurt een melding wanneer u minstens een kwartier dicht bij een mede-appgebruiker bent geweest die later besmet blijkt te zijn geweest met corona. De app werkt via bluetooth: hoe dichterbij u was, des te sterker het bluetoothsignaal. De app weet niet waar u was en evenmin wie u bent. De applicatie instaleren betekent niet dat u doorlopend waarschuwingen kunt verwachten: wanneer iemand voorbij fietste die later besmet blijkt, dan was het bluetoothsignaal sterk genoeg om de nabijheid op te merken maar gezien de korte duur gaat dan het alarm niet af.

Thuisblijven

Een melding is sowieso geen reden om in paniek te raken: langere tijd dicht in de buurt zijn geweest van een besmette persoon betekent nog niet dat het virus ook inderdaad is overgesprongen. U hebt alleen een extra risico gelopen op besmetting. Blijf daarom na een melding preventief tien thuis vanaf de datum van het contact met de besmette persoon. Daarmee voorkomt u dat u het virus mogelijk ook weer doorgeeft aan anderen. Bij klachten die kunnen wijzen op Covid-19 dient u zich altijd zo snel mogelijk te laten testen.

Toestellen

CoronaMelder werkt op de meeste Android-telefoons met versie 6 of nieuwer en op Apple iPhones met het besturingssysteem iOS 13.5 of nieuwer. iOS 13.5 kan geïnstalleerd worden op de iPhone 6s , iPhone SE en nieuwere modellen. Apple en Google hebben hun besturingssystemen aangepast zodat CoronaMelder kan werken met Bluetooth Low Energy. Apple biedt dit alleen aan vanaf versie iOS 13.5 (iPhone 6s en nieuwer). iOS 12 ontvangt wel beveiligingsupdates, maar geen functionele updates. De Nederlandse overheid heeft geen invloed op het updatebeleid van Apple. De app is gratis beschikbaar in de App Store en op Google Play voor Android.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen