Afvalverwerker AEB vandaag in de verkoop

Foto: Google Street View

Geïnteresseerde partijen kunnen vanaf vandaag bieden op de Amsterdamse afvalverwerker AEB. De gemeente verkoopt haar belang van 100 procent in het bedrijf, dat de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws was. Gesprekken over een fusie met HVC ketsten in 2019 al af. Ook in Zaanstad was daar geen animo voor.

Volgens de Amsterdamse wethouder Victor Everhardt zijn de problemen bij AEB die onder meer leidden tot extra stortingen van afval in Nauerna nu voorbij: ‘AEB en de gemeente zijn er klaar voor en ook de marktomstandigheden maken het mogelijk om de verkoop te starten. Ik heb alle vertrouwen in een zorgvuldig verkoopproces. De afgelopen tijd heeft AEB bedrijfsmatig en financieel een goede verbeterslag gemaakt.’  De prijs het belangrijkste verkoopcriterium, maar Amsterdam hecht ook groot belang aan langetermijnperspectief.

Biomassacentrale

Ook vraagt de verkoper een visie op het inperken van de CO2-uitstoot en het behoud van banen bij AEB. Naast de vuilverbrander zit ook de nieuwe biomassacentrale van AEB in het te verkopen pakket. Eind 2019 had AEB een schuld van 226 miljoen euro bij de banken en 147 miljoen euro bij de gemeente. Die schulden worden niet ‘meeverkocht’ maar afgelost zodra het bedrijf is verkocht.

Raadsenquête

De totale schuld aan Amsterdam nam vorig jaar af nadat AEB zijn aandeel van 50 procent in Westpoort Warmte (stadsverwarming) voor 73 miljoen euro aan de gemeente verkocht. Ongeveer de helft van dat bedrag heeft AEB gebruikt om een deel van de bankschulden af te lossen. Er loopt een nog raadsenquête naar de gang van zaken bij het bedrijf. Die eindigt naar verwachting in het najaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen