Dag van versoepelingen: een vinger of de hele hand?

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Met ‘de vrijheid in zicht’ lijkt het voor velen niet gemakkelijker maar juist lastiger te worden om nog even door te bijten en de coronabeperkingen in acht te nemen. Die zijn vandaag weer versoepeld ondanks de volle ziekenhuizen, en als Koningsdag een maatstaf is wordt die ene vinger al snel een hele hand.

Tijdens de persconferentie van 20 april kondigden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgzondheid de eerste stap in het openingsplan voor de samenleving aan. Zo is vanaf vandaag de avondklok geschrapt, mogen terrassen en winkels onder voorwaarden beperkt open en zijn thuis en op begrafenissen meer bezoekers toegestaan.

‘Maar versoepelen mag geen versloffen betekenen’, benadrukte De Jonge toen. Maar het was nog niet eens zover of gisteren moest in sommige steden de Mobile Eenheid in actie komen om grote groepen mensen uiteen te drijven.

Verkeerd bezig

Mensen die ondanks dringende oproepen van burgemeesters toch de drukte opzochten  waren ‘helemaal verkeerd bezig,’ vindt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: ‘Laten we nou alsjeblieft, nu er weer geleidelijk aan wat dingen mogelijk zijn, ons nog steeds de hoofdregels aan blijven trekken. Blijf weg uit de drukte, hou die anderhalve meter afstand aan en zorg voor je hygiëne.’ De minister begrijpt dat veel mensen ‘aan het plafond van hun geduld’ zitten en daarom heeft het kabinet ook een risico genomen door nu al versoepelingen door te voeren.

Versoepelingen terugdraaien

Die verlichting van de maatregelen loopt wat Grapperhaus betreft nog geen gevaar. Maar als mensen zich op terrassen en in winkels net zo gaan gedragen als op Koningsdag in sommige parken, ‘dan heb ik weinig spreektijd meer over om te bepleiten dat we aan de versoepelingen moeten vasthouden’. Burgemeester Jan Hamming noemt de maatregelen blijven respecteren ‘een beetje lief voor elkaar zijn’ en blijft hameren op het gebruik van ons gezond verstand.


‘Geef elkaar de ruimte. Ga niet met groepen op pad. Heb begrip voor en geduld met elkaar. Gun elkaar een glimlach. Op die manier kunnen we onszelf en elkaar een fijne dag bezorgen,’ schrijft hij op Facebook. De terrassen zijn om 12:00 uur heropend en gaan om 18:00 uur weer dicht. Reserveren – thuis of aan de deur – is verplicht. Aan een tafel mogen maximaal twee personen zitten op anderhalve meter afstand, tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met twaalf jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen