Jan Hamming: ‘Niet de tijd om alle remmen los te gooien’

Foto: Facebook / Jan Hamming

De ‘start van een nieuw begin’ noemt burgemeester Jan Hamming de gisteravond aangeknodigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Maar hij knoopt er meteen een waarschuwing aan vast: het is niet de tijd om alle remmen los te gooien en laat alles maar varen. ‘Nee, nog steeds moeten we voorzichtig zijn.’

Nog een weekje en dan zijn we verlost van de avondklok. In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 april moeten we voor het laatst thuis blijven tussen 22:00 en 04:30 uur, daarna kunnen we weer over straat zwalken wanneer we maar willen. Ook mogen de terrassen vanaf 28 april weer open tussen 12:00 en 18:00 uur en hoeft er niet meer op afspraak te worden gewinkeld. De andere kant van de medaille is dat de ziekenhuizen vol liggen met coronapatiënten en dat het personeel zich in allerlei bochten moet wringen om voor zichzelf en de collega’s een korte adempauze mogelijk te maken in de meivakantie.

Inentingen

De versoepelingen die demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gisteravond bekendmaakten maken deel uit van stap één van het Openingsplan. Het kabinet gaat er op basis van prognoses vanuit dat de coronacijfers de komende tijd omlaag zullen gaan. Ook groeit het aantal gevaccineerden snel: op dit moment zijn al 4,5 miljoen prikken gezet. De tweede stap van het Openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland.

Dan zal er waarschijnlijk meer mogelijk worden als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken en wat betreft sporten, zowel binnen als in de buitenlucht. Het hangt allemaal af van de cijfers op dat moment en de druk op de zorg. Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies.

Afstand houden

Hamming juicht met name de gedeeltelijke heropening van de terrassen toe, schrijft hij op Facebook. ‘Aan de ene kant is het fijn om weer met een drankje in het zonnetje te kunnen zitten. Maar het geeft ons allemaal letterlijk meer mogelijkheden om naar buiten te gaan. De zon begint langzaamaan steeds meer te schijnen. De temperatuur loopt op. En dan is het logisch dat mensen naar buiten gaan. We moeten dan zorgen dat er voldoende ruimte is om te genieten van het weer. Als mensen massaal in parken samenkomen of samenklonteren op bankjes in de openbare ruimte, dan is het houden van afstand lastig en is de handhaving daarvan ondoenlijk. Daarom biedt het openen van terrassen perspectief.’

Gezond vestand

Maar ‘het blijft een dilemma’ voor de burgemeester. ‘Aan de ene kant is er sprake van vele patiënten in ziekenhuizen, aan de andere kant zijn er de maatschappelijke gevolgen van de soms heftige maatregelen. Het blijft daarom, juist nu, van belang om nog steeds het gezonde verstand te blijven gebruiken.’ Kortom: geniet volop, maar doe het met de nodige voorzichtigheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen