Bewoners en ondernemers Wormerveer tegen plek noodbrug

21 apr 2021, 16:45 Actueel
screenshot 20210421 163756
Provincie Noord-Holland

'Een grote groep betrokken bewoners en ondernemers van de Zaanweg, Dubbelebuurt en het Zuideinde in Wormerveer dringt er bij de provincie en Zaanstad en Wormerland op aan om de noodbrug die nodig is tijdens de vervanging van de Zaanbrug op een andere plek te leggen, en wel tussen de firma Conijn in Wormer en Zuideinde 40-42 in Wormerveer, vlak voor de Prinses Irenebrigadeweg.

Ze noemen de beslissingen van de betrokken overheden 'niet verantwoord' en hebben 'de feiten, hiaten en hun zorgen' samengevat in een analyse . Het is niet alleen dat het verkeer langs de Zaan nóg drukker wordt, er zijn langs de route ook nog eens drie grote bouwpeojecten: de Parel van Zuid , Mercurius en herbouw van het afgebrande monument Zaanweg 14 .

Slechte communicatie

De schrijvers van het protest benoemen ook een 'slechte en in sommige gevallen afwezige communicatie met bewoners en ondernemers die rechtstreeks worden getroffen'. Bewoners van de Dubblebuurt en het Zuideinde zijn nog steeds niet door de provincie of de gemeente op de hoogte gebracht van uiteindelijke locatiekeuze, tussen de Lassiestraat en Stelling Wonen , aldus het document.

screenshot 20210421 162807

De door ondernemers en bewoners aangedragen locatie heeft volgens hen een aantal voordelen. Er hoeft minder verkeer over de Zaanweg, de renovatie en herinrichting van de Zaanweg, Dubbelebuurt en het Zuideinde kan plaatsvinden tijdens de vervanging van de Zaanbrug, langzaam verkeer kan zich veiliger verplaatsen langs de Zaan en de brug kan recht over het water komen te liggen en verder van de Zaanbrug, wat gunstig is voor de doorvaart van de scheepvaart. Er is bovendien aan beide zijden weinig bewoning.

Nadelen

Nadelen zijn er ook: De tijdelijke brug komt verder van het treinstation van Wormerveer te liggen en dat kan ongunstig zijn voor een deel van het langzame (forenzen)verkeer. Aan kan van Wormer landt de brug aan bij percelen die geen eigendom van de gemeente Wormerland zijn, er zal overlast zijn voor ondernemers aan beide zijde van de Zaan en verkeersoverlast in de Eendrachtsstraat. In het plan van de provincie komt Wormer de periode van de noodbrug vrijwel ongeschonden door, terwijl alle overlast zich in Wormerveer concentreert.

Niet toekomstbestendig

De direct betrokken bewoners en ondernemers uit dat laatste dorp willen het liefst het hele project op de lange baan schuiven: 'De Zaanbrug staat niet op instorten, maar door het bewuste minimale onderhoud van de afgelopen jaren zou er wel onderhoud gepleegd moeten worden. Door een renovatie van zo’n zes miljoen euro kan de Zaanbrug nog 30 jaar dienst doen. In deze periode kan een toekomstbestendig plan worden ontwikkeld. Er is geen goed onderzoek gedaan naar een locatie die ook toekomstbestendig is. De huidige wereldwijde stikstofproblematiek maakt het huidige project niet meer verdedigbaar.'