POV wil geen digitale raadsvergaderingen meer

Foto: Gemeente Zaanstad

De POV roept de burgemeester in een open brief op om ‘ruggengraat te tonen’ en te besluiten dat de raadsvergadering van 22 april niet digitaal maar in het stadhuis wordt gehouden. Jan Hamming heeft als gevolg van afspraken tussen de fractievoorzitters alle raadsleden de vraag voorgelegd wat hun voorkeur heeft. Maar volgens de POV gaat het zogenoemde presidium daar niet over.

De beslissing hierover ligt volgens Harrie van der Laan, Ton Brekelmans, Jaap Keijser en Perry van der Velden bij de voorzitter van de gemeenteraad, dus bij de burgemeester. ‘Bovendien heeft u eerder aangegeven dat de digitale vergadering op 25 maart 2021 eenmalig zou zijn. Het is voor ons onbegrijpelijk dat u hier nu weer op terugkomt.’ De Partij voor Ouderen en Veiligheid nam – samen met de PVV – niet aan die digitale vergadering deel uit protest tegen deze werkwijze nadat ‘duizenden euro’s’ zijn geïnvesteerd in het coronaproof maken van de raadszaal.

Aanfluiting

De POV-raadsleden keken de online bijeenkomst wel terug en spreken van . ‘Er werd geen recht gedaan aan de kwaliteit van vergaderen en aan de navolgbaarheid en transparantie van de besluitvorming en de vergadereing was voor een aantal inwoners niet te volgen omdat de verbinding regelmatig te wensen overliet, iets dat tijdens de Zaanstad Beraden ook regelmatig gebeurt,’ aldus de open brief. Vorige week werd bekend dat demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de mogelijkheid van digitale raadsvergaderingen juist wil uitbreiden van tijdelijk naar permanent.

Tijdgebrek

‘Gelet op de inhoud van de agenda voor 22 april zijn wij van mening dat, wanneer er digitaal vergaderd zal worden, deze agenda slechts voor de helft zal worden behandeld. Wij baseren deze mening op het feit dat wanneer in een fysieke vergadering over ieder amendement, motie of raadsvoorstel met handopsteken wordt gestemd, dit veel sneller gaat dan de noodzakelijke hoofdelijke stemmingen tijdens een digitale vergadering. Bij digitaal vergaderen zal, wanneer deze agenda toch in zijn geheel moet worden behandeld, het politieke debat nog verder worden ingeperkt en de navolgbaarheid en besluitvorming nog minder transparant worden en zal de vergadertijd ruimschoots uitlopen.’

Onderwerpen

In de vergadering van komende donderdag staan onder andere op de agenda het bestemmingsplan Sportpark Hoornseveld, het Mastrplan Hembrugterrein, de besluitvorming rond de vervanging van de Zaanbrug en de nieuwe steigers voor de pleziervaart op de agenda, samen met een zestal moties over niet-geagendeerde onderwerpen: een wethouder minder, na- in plaats van bronscheiding, de vrijstelling van giften voor bijstandsgerechtigden, huurverlaging voor ondernemers in gemeentelijke panden, de bushaltes bij het crematorium en een nieuwe werkwijze binnen de Metropoolregio Amsterdam.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen