Minister wil digitale raadsvergaderingen permanent toestaan

Digitaal vergaderen in Zaanstad, met de burgemeester aan het woord.
Digitaal vergaderen in Zaanstad, met de burgemeester aan het woord.
Foto: Screenshot

Onder andere de gemeenteraad van Zaanstad stapte het afgelopen jaar vanwege de coronamaatregelen (deels) over op digitaal vergaderen, maar een onverdeeld succes is dat niet. Kijkers wordt geregeld door een storing informatie onthouden en een raadslid ziet door een haperende verbinding wel eens vragen onbeantwoord blijven. Maar de minister is wél enthousiast.

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming maakte de online vergaderingen van de lokale politiek mogelijk en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wil dit nu een permanent karakter geven. Digitaal vergaderen zou zorgen voor meer efficiëntie, ‘bijvoorbeeld door het snellere verloop van informerende vergaderingen of door vergaderingen te houden waarin alleen hamerstukken vastgesteld worden’. Een voordeel is ook dat ‘het raadslidmaatschap toegankelijker en inclusiever kan worden doordat er meer mogelijkheden bestaan voor mensen met een beperking om deel te nemen,’ aldus een bericht van de Rijksoverheid.

Grote debatten fysiek

‘Wel blijft er onder volksvertegenwoordigers de behoefte bestaan om voor grote politieke debatten en belangrijke onderwerpen toch fysiek bij elkaar te komen,’ wordt ook door Ollongren onderkend. ‘Al voor corona werd gesproken over het mogelijk maken van digitale beraadslaging en besluitvorming. Dit is het moment om het openbaar bestuur de mogelijkheid te geven om mee te gaan in deze ontwikkeling. Ik ben blij dat vanuit de gemeenten, provincies en waterschappen deze wens ook bestaat. De vraag is dan ook niet of er een permanente regeling moet komen, maar hoe deze eruit komt te zien,’ aldus de minister.

Vier verkenningen

De komende tijd worden vier verkenningen uitgevoerd om de organisatorische, juridische, functionele en technische vereisten en voorwaarden in kaart te brengen. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid van hybride vergaderingen, waaraan deelnemers zowel fysiek als digitaal kunnen deelnemen. De verwachting is dat de verkenningen voor de zomer zijn afgerond, zodat na het reces een wetsvoorstel in consultatie kan gaan. Tot die tijd zal de Tijdelijke wet steeds met twee maanden verlengd blijven worden tot de Staten-Generaal een permanente regeling hebben goedgekeurd of afgewezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen